Ce trateaza Clinia Varicoline?

Varice

Varicele sunt vase de sange anormale, dilatate. Aceste dilatatii sunt cauzate de slabirea peretilor vaselor de sange. Ele pot aparea ca si clustere rasucite si umflate, de culoarea albastru sau violet. Varicele sunt uneori inconjurate de vase capilare subtiri, rosii cunoscute sub numele de vene paianjen (grup de vase de sange mici situate aproape de suprafata pielii, de asemenea, numite telangiectazii).
Varicele si telangiectaziile pot aparea oriunde, dar apar cel mai adesea pe picioare si in zona pelviana. Majoritatea varicelor se dezvolta aproape de suprafata pielii.

Care sunt simptomele pentru varice?

Unii oameni nu au simptome, dar aspectul venelor este inestetic. Daca apar simptome, acestea pot include:

Oboseala, senzatie de arsura, furnicaturi sau greutate in picioare
Mancarime in jurul venei
Picioarele umflate
Crampe musculare sau dureri la nivelul picioarelor
Colorarea bruna a pielii, in special in jurul gleznelor
Ulcere la picior
Simptomele se agraveaza, de obicei, dupa statul in picioare sau asezat in mod prelungit. La femei, simptomele pot fi agresive in timpul menstruatiei sau sarcinii. Ocazional varicele pot forma un cheag de sange dureros, numit tromboflebita superficiala (inflamarea unei vene).

Cine este predispus la varice si vene paianjen?

Varicele sunt o afectiune comuna, dar nu sunt, de obicei, un semn al unei probleme medicale mai grave. Varicelor si venele paieanjen sunt intalnite mai des la femei decat la barbati. Afectiunile varicoase devin mai frecvent odata cu varsta si afecteaza cca 30-50 la suta din populatia adulta. Incidenta variaza in functie de grupul de persoane care sunt studiate.

Care sunt cauzele varicelor si venelor varicoase?

Varicele apar atunci cand peretii venelor sanatoase devin slabi si vena se mareste/dilata. Sangele se colecteaza in interiorul venei si nu mai circula corespunzator. Varicele sunt in stransa legatura cu cresterea presiunii in venele picioarelor sau cu functionarea supapelor din vene.

Nu exista o cauza exacta pentru afectiunile varicoase, dar exista o serie de factori care contribuie la dezvoltarea de vene varicoase si vene paieanjen. Factorii de risc pentru varice si vene paianjen includ:
Ereditatea sau antecedente de varice in familie
Avansarea in varsta
Statul prelungit in picioare (mai ales pentru persoanele care lucreaza in domenii precum asistente medicale, cosmeticieni, profesori, muncitori si altele)
Excesul de greutate
Influentele hormonale din timpul sarcinii
Utilizarea de pastile contraceptive
Terapia post-menopauza de substitutie hormonala
Statul prelungit cu picioarele incrucisate
Purtarea lenjeriei sau a hainelor stramte
Antecedente pentru cheaguri de sange
Afectarea venelor (prin lovire, cazaturi, etc).
Conditii care cauzeaza cresterea presiunii in abdomen, inclusiv boli de ficat, lichid in abdomen sau insuficienta cardiaca.
Alti factori raportati includ steroizi, traumatisme sau leziuni la nivelul pielii, interventii chirurgicale anterioare si expunerea la razele ultra-violete.

Cum sunt diagnosticate varicele?

In timpul unui examen fizic, medicul va verifica picioarele in timp ce pacientul sta in picioare. De asemenea, medicul va poate solicita o scanare Doppler, sau o ecografie, pentru a verifica fluxul de sange din vene in apropiere de suprafata pielii (numit sistemul circulator superficial) si in venele profunde.

Cand este necesar tratamentul?

Varicele si venele paieanjen pot necesita tratament medical. Daca varicele fac ca mersul pe jos sau statul in picioare sa fie dureros, trebuie sa va adresati medicului. De asemenea ar trebui sa mergeti la medic si in cazul in care apare o durere pe sau in apropierea unei vene varicoase, sau daca picioarele sau gleznele sunt umflate.
In unele cazuri, varicele pot fi periculoase pentru sanatatea ta, atunci cand sunt asociate cu aceste conditii:
Ulcere venoase de staza, care sunt rezultatul venelor largite care nu ofera suficienta scurgerea sangelui de la nivelul pielii. Ca urmare, un ulcer (rana deschisa) se poate forma.
Infectiile fungice si bacteriene pot sa apara ca rezultat al problemelor pielii, cauzate de acumularea de lichid (edem) in picior. Aceste infectii, de asemenea, creste riscul de infectie in tesut.
Tromboflebita: inflamatie a venelor din cauza formarii cheagurilor de sange.
Hemoragie venoasa: Sangerare in vena.
Complicatiile sunt mai susceptibile cand varicele sunt rezultatul unei probleme sau boli in venele profunde sau venele perforante, care conecteaza venele profunde si superficiale, cum ar fi tromboza venoasa profunda (TVP) sau insuficienta venoasa cronica. Adresati-va medicului daca aveti un risc crescut pentru dezvoltarea uneia sau mai multor conditii enumerate mai sus.

Care sunt optiunile de tratament varice?

Obiectivele de tratament sunt de a reduce simptomele si a reduce riscul de complicatii. Din moment ce nu toate varicele si venele paianjen necesita tratament medical, obiectivul de tratament poate fi pur si simplu pentru a imbunatati aspectul zonelor afectate, motive estetice.

Terapia de compresie si schimbarea stilului de viata

Purtarea ciorapilor de compresie este abordarea cea mai conservatoare pentru tratarea venelor varicoase, mai ales atunci cand venele sunt simptomatice. Ciorapi de compresie pot fi achizitionati de la unele farmacii si vin in diferite modele. De asemenea, ele vin in diferite comprimari care variaza de la 8 la 10 mmHg, pana la 40 pana la 50 mmHg. Doar medicul va poate recomanda compresia care este potrivita si tipul de ciorap.

Alte metode de tratament includ:
O buna igiena a pielii
Pierderea in greutate daca sunteti supraponderal
Mersul pe jos in mod regulat
Evitarea perioadelor prelungite de stat in picioare sau sezut.
Sprijinirea picioarelor la un nivel mai ridicat in tipul somnului
Cand trebuie sa stati in picioare pentru perioade lungi de timp, faceti pauze dese – stai jos si ridicati picioarele din cand in cand.
Daca nu obtineti o ameliorare satisfacatoare a simptomelor cu tratament conservator, sau in cazul in care aspectul venelor este neplacut, trebuie sa apelati la alte tratamente care variaza in functie de conditia medicala generala si de marimea si localizarea venelor. Alte optiuni de tratament includ scleroterapia si terapia cu lumina laser, acestea sunt proceduri minim invazive. De asemena mai exista si obtiunea chirurgicala. Aceste tratamente sunt descrise mai jos.

Scleroterapie

Scleroterapia presupune injectarea unei solutii direct in vena varicoasa, care determina inchiderea venei respective si disparitita ei prin resorbire de catre organism. De obicei sunt necesare mai multe sedinte de scleroterapie pentru a obtine rezultatele dorite.
O varianta a procedeului de scleropatie este realizata sub ghidaj ecografic si implica injectarea unui agent de spumare amestecat cu un agent sclerozant. Agentul de spumare blocheaza fluxul sange din vena, astfel incat agentul sclerozant va avea un contact mai bun cu peretele venei.
Scleroterapia este o procedura simpla care poate fi efectuata in cabinetul medicului. Scleroterapia poate elimina durerea si disconfortul cauzat de varice si ajuta la prevenirea complicatiilor, cum ar fi hemoragie venoasa si ulceratii. De asemenea, scleropatia este frecvent utilizata din motive estetice.

Terapia cu Lumina Laser

Pulsatiile de lumina si terapia cu laser sunt utilizate pentru a incalzi vasul de sange cu scopul de a se micsora. Terapia cu laser este mai eficienta pentru tratarea venelor varicoase mici si angioame. Terapia cu laser poate fi utilizata ca un tratament suplimentar dupa scleroterapie, proceduri endovenoase sau dupa o interventie chirurgicala la venele mari. Terapia cu laser este de asemenea folosita pentru ablatia endovenoasa la varicele mari. Tratamentele cu laser pot necesita mai multe sedinte, distantate la intervale de sase saptamani, pentru a trata in mod corespunzator vena.
Pulsatiile de lumina de mare intensitate (fotoderm sau terapia cu lumina) este o alta optiune de tratament. Este diferita de terapia cu laser, pulsatiile de lumina pot fi folosite pentru a micsora selectiv venele anormale, inclusiv vene paianjen mici, anumite vene varicoase si semne din nastere vasculare.
Acest tratament poate fi recomandat atunci cand scleroterapie sau terapia cu laser nu trateaza in mod eficient vena sau pentru pacientii care au fobie de ace.

Procedurile minim invazive

Ablatia termica este o procedura care foloseste undele laser sau undele radio de inalta frecventa pentru a crea caldura locala intensa in vena varicoase. O taietura mica este facuta in piele in zona venei varicoase (in general mai jos de genunchi). Medicul introduce un cateter mic (tub) in vena. Un dispozitiv plasat pe varful cateterului incalzeste interiorul venei si o inchide. Acest tratament inchide venele cu probleme, dar le lasa in loc, astfel incat nu exista sangerare sau echimoze. Procedura se efectueaza cu anestezie locala. Comparativ cu ligaturarea si striping-ul, ablatia termica endovenoasa provoaca mai putina durere si o revenire mai rapida la activitatile normale, cu o ameliorare simptomatica similara si rezultate estetice deosebite.

Operatia clasica pentru varice este flebectomia, aceasta este realizata in regim ambulatoriu. Medicul face o incizie mica si foloseste un instrument chirurgical sau un ac mai mare pentru a agata vena cu probleme si pentru a o elimina.
Flebectomia transluminata este o versiune imbunatatita a flebectomiei si a fost dezvoltata pentru a reduce numarul de incizii, durere, sangerare si cicatrice. Procedura implica inserarea unuei fibre optice sub piele in timp ce se injecteaza in acelasi timp un amestec de solutie salina si anestezic local. Acest lucru creeaza un marker al venelor pentru a ghida chirurgul in plasarea unui resector de tesut. Acest instrument taie vena in bucati mai mici si aspira piesele din interior.

Metodele chirurgicale

Chirurgia poate fi cel mai bun tratament atunci cand varicele sunt severe si asociate cu probleme, cum ar fi hemoragii, sau simptome incluzand durerea sau umflarea. Mai multe tratamente chirurgicale sunt disponibile, inclusiv optiuni endoscopice. Inainte de a alege orice optiune de tratament, este important sa discutam cu medicul specialist despre beneficiile potentiale, riscurile si efectele secundare. Tratamentele chirurgicale sunt efectuate in spital sau in ambulatoriu, in functie de ceea ce stabileste medicul.

Ligatura si stripingul sunt efectuate de multe ori combinat. Ligaturarea venei este un tratament chirurgical pentru varice. Aceasta este o procedura chirurgicala minim invaziva, prin care sunt legate/blocate vasele sanguine cu probleme. Cei mai multi pacienti se recupereaza in cateva zile si pot sa-si reia activitatile normale.

Stripping-ul este indepartarea chirurgicala a venelor varicoase mai mari prin intermediul a doua incizii mici. Stripping-ul este o procedura mai extinsa si poate necesita pana la 10 de zile pentru recuperare. De obicei provoaca vanatai timp de cateva saptamani dupa interventia chirurgicala.

Cum putem preveni venele varicoase?

Evitati purtarea lenjeriei si imbracamintii stramte care pune presiune pe talie, vintre sau picioare.
Evitati statul picior peste picor.
Evitati sa stati in picioare sau intr-o singura pozitie pentru perioade prelungite de timp.
Exercita miscari in mod regulat pentru a stimula circulatia.
Pierderea in greutate este foarte recomandata daca sunteti supraponderal.

Cand ar trebui sa mergem la doctorul?

Mergeti la medic in cazul in care:
Varicele fac ca mersul pe jos sau statul in picioare sa fie dureros
Un nod sau un blocaj se dezvolta pe sau langa o vena varicoasa.
Picioarele sau gleznele se umfla
Piciorul devine brusc umflat si dureros
Sangerarea unei vene traumatizate sau nu
Cand aveti orice alte simptome care produc ingrijorare
Clinia Varicoline este specializata exclusiv in tratamentul afectiunilor varicoase, fara operatie si fara internare.