Cauta
Cautare

Tratamentul varicelor prin sclerozare

Tratamentul varicelor prin sclerozare
4 aprilie 2017

Din punctul de vedere al pacientului, varicele reprezinta o problema estetica legata de faptul ca pe picioare au aparut vene dilatate.

Pentru medic aceste dilatatii venoase reprezinta o boala ce poarta numele de boala varicoasa care semnaleaza o circulatie venoasa deficitara a membrelor inferioare.
Cauza cea mai frecventa o reprezinta slabiciunea peretelui vascular. Venele se dilata deoarece coloana de sange din ele nu mai poate inainta inspre inima si se opreste, umpland pana la refuz vena pe care o deformeaza si formeaza varicele.

In primul rand varicele sunt inestetice, dar ele reprezinta o problema de sanatate care daca este neglijata poate da foarte multe complicatii:

Dermita, ulcerele, trombozele superficiale sau profunde si o complicatie letala – tromboembolismul pulmonar. Toti acesti termeni medicali ascund o serie de simptome foarte suparatoare, motive suficiente pentru a te prezenta la medicul specialist – chirurg de chirurgie vasculara sau chirurgie generala.
Pacientului i se poate parea ca diagnosticul varice este foarte simplu pentru ca aceste vene dilatate se vad, insa ceea ce pacientul trebuie sa stie este ca piciorul are si un sistem venos care nu se vede – cel profund care in mod obligatoriu trebuie analizat inaintea oricarui tratament al venelor superficiale printr-un examen medical care se numeste echografie Doppler venoasa profunda a membrelor inferioare.
In ziua de azi tehnica ofera mai multe posibilitati de tratament pentru varice: ligatura venelor, smulgerea venelor, injectia de substante sclerozante si sclerozarea cu sonde laser.
Pentru fiecare dintre aceste metode de tratament exista indicatii foarte precise pe care le stabileste doar medicul specialist.

Sclerozarea varicelor

Sclerozarea varicelor reprezinta mici injectii de substante sclerozante la nivelul venelor dilatate. Aceasta substanta provoaca colabarea, distrugerea si apoi disparitia venelor dilatate. Acest tratament este raspandit in Europa de mai bine de 50 de ani, insa ceea ce medicina a realizat sunt noutatile  legate de substante. Actualmente aceste substante nu mai dau acele efecte adverse foarte suparatoare, dintre care cel mai redutabil era aparitia unor rani datorate necrozei.
Avantajele acestei metode sunt absenta durerii si rezultatul spectaculos.
Pacientul trebuie sa retina ca aceasta procedura se efectueaza numai dupa analiza despre care am scris mai sus, de catre un medic specialist si intr-un cabinet care se preteaza la proceduri medicale (care este autorizat de Colegiul Medicilor). De asemenea pacientul trebuie sa stie ca este obligatorie purtarea de ciorapi elastici speciali pentru varice, dupa aceasta procedura.
Orice tratament pentru varice se adreseaza in exclusivitate venelor care se vad dilatate, dar piciorul are o multitudine de vene care sunt afectate de boala dar care inca nu s-au dilatat vizibil. Aceste vene care sunt bolnave si care inca nu se vad, pot deveni oricand vizibile si necesita un tratament corespunzator (detalii aici).
Concluzia este ca tratamentul cu injectii sclerozante in varice are rezultate pe venele care au pana in 2-3 mm diametru.

Posted in Clinica Varicoline - varice by MedicalOnGroup