Ce este abcesul anorectal?
Abcesul anorectal este o cavitate umpluta cu puroi situata in anus sau rect, infectia este cauzata de bacterii ale glandelor producatoare de mucus.
Abcesul anal este caracterizat de umflarea/inflamare si durere severa. Dureri severe sunt observate frecvent si in timpul tranzitului intestinal.
Abcesul anal afecteaza persoane din grupa de varsta 30-40 de ani. Cei cu diabet zaharat, boala Crohn, persoane care isi administreaza steroizi pe termen lung, si bolnavi de SIDA, care au un risc crescut pentru abces anal (detalii aici).
Afectiunea este diagnosticata printr-un examen fizic si rectal.
Metoda clasica de tratament este drenajul chirurgical al abcesului anal. Diagnosticul si tratamentul adecvat aplicat imediat conduc la rezultate bune si eliminarea abcesului anal.
Abcesul anorectal apare mai fregvent la grupa de varsta 30 – 40 de ani
Barbatii au un risc mai mare decat femeile
In cazuri rare, copiii care sunt inca in „faza de scutec” pot fi afectati
Nu s-a observat nici o predominanta rasiala, etnica sau regionala.
Care sunt factorii de risc pentru abcesul anorectal?
Diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 slab controlat: Orice persoana cu un nivel foarte ridicat de zahar in sange are un risc ridicat pentru abces anorectal
Boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa, au tendinta de a afecta tractul gastrointestinal si sunt susceptibile de a creste riscul pentru abces anal.
Tratamentul cu steroizi: Orice persoana in curs de tratament cu steroizi pe termen lung va fi mai predispusa la abces anal.
Sex anal, partenerul pasiv are un risc ridicat pentru abces anal.
Medicamente utilizate in tratamentul cancerului, cum ar fi chimioterapia, tind sa creasca riscul de a face abces anorectal
Persoanele imunocompromise, cum ar fi persoanele cu HIV / SIDA
Istoricul familial influenteaza predispozitia de a dezvolta abcese anale.
Este important de remarcat ca a avea un factor de risc nu inseamna ca automat vom avea abces anal. Un factor de risc creste sansele de a avea abces anal in comparatie cu o persoana fara factori de risc. Unii factori de risc sunt mai importanti decat altii.
De asemenea, inexistenta factorilor de risc nu inseamna ca nu este posibil sa fim afectati de abces anal. Este intotdeauna important sa discutam despre efectul factorilor de risc medicul specialist.
Care sunt cauzele pentru abcesul anorectal?
Abcesul anorectal este o cavitate umpluta cu puroi, de obicei cauzata de o infectie bacteriana a glandelor producatoare de mucus, in anus si rect. Acesta poate fi descris ca o infectie a tesuturilor moi, prezente in interiorul si in jurul canalului anal.
Cauze comune pentru aparitia abcesului anal sunt: glande care au fost blocate in zona anala, fisuri anale (O mica ruptura in captuseala rectului inferior, care provoaca dureri severe in timpul tranzitului intestinal), bolile cu transmitere sexuala pot duce la abces anal
Abcesul rectal profund poate fi cauzat de infectii inflamatorii intestinale, cum ar fi: Boala Crohn (boala inflamatoriei intestinala care afecteaza tractul gastro-intestinal), diverticulita (O boala digestiva comuna).
Care sunt semnele si simptomele abcesului rectoanal?
Zone umflate in jurul anusului
Durere constanta in zona anala, durere severa in timpul tranzitului intestinal
Constipatie
Descarcare de puroi din rect
Oboseala sau pierderea de energie
Indispozitie
Febra, frisoane
Transpiratii nocturne
Sensibilitate, roseata in jurul zonei anale
Senzatie de disconfort
Durere la nivelul abdomenului inferior
Iritatii ale pielii din jurul anusului