Boala hemoroidala este o afectiune tabu care naste foarte multe mituri, poate creea probleme grave daca nu este tratata la timp, atrag atentia medicii specialisti de la Medical On Group.
Hemoroizii sunt o problema destul de comuna, care afecteaza 8 din 10 persoane, cel putin o data in viata. In concluzie trebuie sa lasati rusinea la o parte atunci cand observati anumite simptome pentru hemoroizi.
Simptome hemoroizi
“Alarmarea trebuie sa vina din partea simptomelor dominante ale bolii hemoroidale. In primul rand sangerarea, prolapsul hemoroidal si durerea. Aceste trei simptome trebuie sa faca pe pacienti sa se alarmeze si sa mearga la medic” Prof. Univ Dr. Iusuf Timurlenc
O data ajuns in cabinetul unui medic, pacientul va efectua anumite analize specifice pentru a fi sigur ca este vorba despre hemoroizi, deoarece exista si alte afectiuni care au aceleasi simptome.
“In colonoscopiile pe care noi le facem la toti pacientii nostri cu hemoroizi, pot sa spun ca observatie neoficiala ca la 50 de colonoscopi se gaseste un polip care acum se rezeca endoscopic, pacientul stie ca a avut acest polip si ca poate face si altii si intra intr-un program de urmarire pentru tratamentul acestor polipi intr-un timp rezonabil. In alte situatii, cand pacientul nu efectueaza aceste controale medicale, nu se cunoaste existenta acestor polipi care in cativa ani se pot transforma in cancer.” Prof. Univ Dr. Iusuf Timurlenc
De ce apar hemoroizi?
In lupta cu boala hemoroidala medicii Medical On Group spun ca trebuie sa tinem cont si de factorii externi care pot favoriza aparitia acestei afectiuni (detalii aici).
Acesti factori sunt ”constipatia, pozitia de stat in sezut pentru un timp indelungat, mai ales la serviciu, condimentele si alcoolul sunt factori care precipita declansarea bolii si factori care agraveaza boala.” Prof. Univ Dr. Iusuf Timurlenc
Tratamentul bolii hemoroidale difera in functie de simptome, stadiul bolii si complicatiile acesteia, insa este foarte important de stiut ca afectiunea nu trece de la sine.