Cancerul de prostata este o forma de cancer, intalnit doar la barbati, care se dezvolta in prostata, organ localizat in pelvis, cuprins intre vezica urinara, rect, perineu si simfiza pubiana al carui produs de secretie participa la formarea spermei.
Cancerul de prostata este asociat cu disfunctii urinare deoarece prostata inconjoara uretra prostatica. Astfel, modificarile in interiorul glandei afecteaza in mod direct functia urinara si poate provoca, de asemenea, probleme la nivelul functiei si performantei sexuale, cum ar fi dificultate in erectie sau ejaculare dureroasa.
Acest tip de cancer , in faza precoce nu prezinta simptome specifice cancerului, ba din contra, se poate manifesta ca o usoara hiperplazie benigna de prostata. Simptomele specifice acestei boli sunt: urinare frecventa, nicturie (urinare frecventa in timpul noptii), cu inceperea dificila a urinarii si mentinerea unui flux continuu de urina, hematurie (sange in urina), si disurie (urinare dureroasa).
Factorii de risc pentru cancer de prostata
Factorii de risc care contribuie la aparitia cancerului de prostata sunt: predispozitia genetica (daca una sau mai multe rude de gradul I au suferit de aceasta boala, riscul de a dezvolta cancer de prostata creste semnificativ), varsta peste 50 de ani , influenta hormonilor androgeni (cancerul de prostata se dezvolta rapid sub influenta androgenilor, hormoni secretati de catre testicul si glanda suprarenala), dieta: o dieta bogata in grasimi favorizeaza aparitia cancerului de prostata, in timp ce un regim bogat in fructe, cereale, legume reduce acest risc.
Simptomele cancerului de prostata avansat sunt: durere puternica si senzatie de amorteala la nivelul pelvisului, durere in regiunea lombara si toracala, pierderea in greutate si a poftei de mancare, oboseala continua si aparent fara motiv, greata si varsaturi.
Cancerul de prostata avansat se poate raspandi rapid la alte parti ale corpului, cauzand simptome suplimentare cum este durerea la nivelul vertebrelor (oasele coloanei vertebrale), pelvis, sau coaste. Metastaza cancerului de prostata la coloana vertebrala poate comprima maduva spinarii, cauzand slabiciunea picioarelor si incontinenta urinara si fecala.
Un diagnostic precis se stabileste prin biopsie prostatica sau rezectie endoscopica.
Investigatii medicale pentru cancer de prostata
Medicii urologi ai Clinicii On, recomanda consultul de specialitate, inca de la primul simptom de durere in zona pelvisului, si controale periodice chiar si in absenta simptomelor. Diagnosticarea in acest caz se efectueaza prin tuseu rectal, in care medicul palpeaza prostata prin rect pentru a afla daca este indurata sau prezinta denivelari (noduli) si prin testul de sange folosit pentru a detecta o substanta secretata de prostata numita antigen, specific prostatei (PSA). Cand sunt folosite impreuna, aceste teste pot detecta anomalii care pot sugera prezenta unui cancer de prostata.