Cauta
Cautare

Totul despre fisuri anale

Totul despre fisuri anale
11 octombrie 2018

FISURILE ANALE – cauzele aparitiei

Fisurile anale sunt rupturi apărute în peretele interior al anusului ca urmare a constipaţiei cu care se confruntă pacienţii o perioadă mai lungă de timp, când se încearcă eliminarea unui scaun voluminos şi tare, datorită întinderii forţate a canalului anal.
Acestea apar în momentul în care peretele interior al anusului este forţat în timpul scaunului şi drept consecinţă zona sângerează şi este dureroasă în timpul eliminării materiilor fecale.
Fisurile anale pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă, acestea fiind observate şi la copii mici. Traumele ce apar în zona anală pot de asemenea cauza fisurii anale. S-a constatat ca 11% dintre femei dezvoltă fisuri anale în timpul sarcinii, datorită predispozitiei accentuate la constipatie.
În faza incipientă, o fisură anala nu este gravă şi, în cele mai multe cazuri, se vindecă de la sine in urma unui regim alimentar sanatos, regland totodata tranzitul intestinal astfel incat scaunul sa fie regulat, zilnic.
Netratată, fisura anala poate deveni cronica si in timp, de la mici sangerari sesizate pe servetul igienic dupa defecatie, pot aparea chiar si sângerări masive, durere şi se poate ajunge la infectarea acesteia cu producerea unui abces perianal.
Alte cauze importante in aparitia fisurilor anale sunt: curelor agresive cu citostatice (în cazul leucemiei), inserţiei de corpuri străine în zona anală, actelor sexuale anale, circulaţia defectuoasă a sângelui în zona anorectală, sfincterul spastic (contractarea puternică a muşchilor sfincterieni), alte afecţiuni medicale cum ar fi : boala Crohn, cancerul anal, leucemie, TBC şi bolile cu transmitere sexuală (HIV, sifilis, gonoree s.a.).

Fisura anala – simptome si diagnosticare

Principalul simptom alarmant in existenta fisurii anale este durerea. Aceasta se instaleaza uneori chiar in timpul defecatiei sau imediat dupa, avand un caracter de arsură sau usturime,localizată la nivelul anusului, crescand in intensitate, chiar la cateva zile de la aparitia afectiunii si producând uneori episoade depresive.
Durerea anală apare în momentul scaunului şi durează câteva ore, uneori mai mult, după scaun. Aceasta este însoţită frecvent şi de sângerări anale. Sângele este roşu, în cantitate mică, pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă. Mai rar, pot apărea mâncărimi în zona anală, tulburări urinare sau secreţii care pătează lenjeria intimă.

Diagnosticul fisurilor anale

În cele mai multe cazuri, comunicarea simptomelor poate oferi medicului proctolog suficiente informaţii pentru a diagnostica o fisură anală (detalii aici).
Dacă aţi avut oricare dintre simptomele prezentate mai sus, asiguraţi-vă că îi spuneţi medicului: când aveţi dureri, usturimi şi senzaţie de arsură sau mâncărime, cât de rău este disconfortul si durata acestuia, ce tip de sangerare ati constatat.
Medicul proctolog vă va întreba despre dietă, obiceiurile alimentare şi dacă aveţi orice alte afecţiuni medicale sau probleme intestinale.
Medicul poate diagnostica o fisură anală şi în urma examinării clinice, de obicei prin simpla inspecţie a anusului. Acesta poate aprecia dimensiunea şi adâncimea fisurilor anale sau prezenţa induraţiei şi a pliului tegumentar.
Când fisura este situată mai adânc în canalul anal, medicul efectuează anuscopia , investigatie computerizata care, cu ajutorul aparatului anuscop (un tub metalic cilindric dotat cu un sistem optic) medicul examinează canalul anal şi rectul inferior până la o adâncime de 10-12 cm, putând vizualiza dimensiunea şi adâncimea fisurilor anale.
Ignorarea simptomelor şi netratarea fisurilor anale la timp si corespunzator poate duce la complicaţii nedorite, cum ar fi:dureri şi sângerări puternice, aparitia abcesului perianal si a fistulei perianale – infectarea unei leziuni prezente în anus.

Posted in Clinica Proctoline by MedicalOnGroup