Simptomele cele mai frecvent asociate cu hemoroizi includ senzatia de mancarime, senzatie de arsura, durere, inflamatie, iritatie, umflaturi, sangerari si infiltratii. Pruritul este rar in cazul hemoroizilor cu exceptia situatiei cand exista o eliberare de mucus de la procidenta hemoroizilor interni.
Cauzele comune pentru mancarime anala includ trauma tesutului secundar prin utilizarea excesiva de hartie igienica dura, candida albicans, infectii parazitare si alergii.
Durerea nu apare decat daca exista o inflamatie acuta a hemoroizilor externi. Intrucat nu exista nervi senzoriali care se termina deasupra liniei anorectale, hemoroizi interni necomplicati cauzeaza durere foarte rar.
Sangerarile anale sunt de obicei asociate cu hemoroizi interni si pot avea loc inainte, in timpul sau dupa excretie. Atunci cand are loc sangerarea dintr-un hemoroid extern, este din cauza ruperii unui hemoroid trombozat. Sangerarea hemoroizilor poate produce anemie severa din cauza pierderilor de sange.
Spre deosebire de tarile dezvoltate, hemoroizii sunt rareori observati in alte parti ale lumii, in cazul in care se consuma fibre si dietele se bazeaza pe alimente nerafinate. O dieta saraca in fibre si bogata in alimente rafinate, contribuie foarte mult la dezvoltarea de hemoroizi.
Indivizii care consuma o dieta saraca in fibre tind sa petreaca mai mult timp pe scaunul de toaleta datorita tranzitului intestinal, deoarece scaunele lor sunt mai mici, mai dure si mai greu de eliminat. Acest lucru duce la presiunea crescuta la nivelul abdomenului, care obstructioneaza circulatia sanguina venoasa. Presiunea crescuta va creste congestia pelvina si poate slabi in mod semnificativ venele, cauzand hemoroizi.
O dieta bogata in fibre este, probabil, cea mai importanta componenta in prevenirea hemoroizilor. O dieta bogata in legume, fructe si cereale promoveaza peristaltismul, in mai multe componente din fibre este retinuta apa si se formeaza o masa gelatinoasa, care pastreaza fecalele moi, voluminoase si usor de eliminat. Astfel o dieta bogata in fibre este reduce semnificativ tensiunea musculara in timpul defecarii.
-Hidroterapia pentru hemoroizi
Baile de sezut cu apa calduta sunt un tratament eficient non-invaziv, pentru hemoroizi, fara complicatii. O baie de sezut este o baie de imersie partiala a regiunii pelviene. Temperatura apei din baia calda Sitz ar trebui sa fie intre 37.7-40.5 C.
-Terapia topica pentru hemoroizi
Terapia topica, in cele mai multe cazuri, va oferi doar un ajutor temporar. Tratamentul topic implica utilizarea de supozitoare, unguente si tampoane anorectale. Din pacate in multe cazuri, acestea sunt cumparate direct din farmacie, fara recomandarea medicului.
-Tratament hemoroizi
Ca si in cazul altor afectiuni, tratamentul primar al hemoroizilor este prevenirea.
Aceasta presupune reducerea acelor factori care pot fi responsabili pentru cresterea presiunii sau congestiei pelvine in timpul defecarii, sezand sau in picioare pentru perioade lungi de timp, sau boli hepatice subiacente. O dieta bogata in fibre este esentiala pentru mentinerea corespunzatoare a activitatii intestinului, precum si nutrientii sau substante care intaresc structurile venoase (detalii aici).
Este indicata o dieta bogata in carbohidrati si fibre dietetice. Dieta ar trebui sa contina unele alimente cum ar fi mure, cirese, afine, etc, pentru a consolida structura venelor. De asemena alcoolul si alimentele condimentate ar trebui sa fie eliminate cat mai mult posibil.