Cauta
Cautare

Doamne Fereste de Hemoroizi!

Doamne Fereste de Hemoroizi!
29 martie 2017

Hemoroizii reprezintă o boală a ţesutului vasculo-conjunctiv din zona anală, deci o boală şi de vas, dar şi de ţesut conjunctiv care susţine vasele în zona anusului. Când hemoroizii sângerează, sângele este deschis la culoare, roşu deschis, deci nu este doar sânge ce se întoarce prin vene la inimă, ci este şi sânge arterial, din acela roşu aprins, încărcat cu oxigen (detalii aici). Deci cu atât mai mult se dovedeşte că se amestecă sângele mai închis la culoare din vene cu sângele aprins din artere, deci este o boală nu numai de vase, ci şi de ţesut conjunctiv ce susţine vasele respective. În boala hemoroidală se constată o coborâre a pernuţelor vasculo-fibroase.

BOALA POZITIEI BIPEDE

Boala de hemoroizi este şi o boală a poziţiei bipede. Ridicarea omului în picioare a favorizat dilataţia venelor la nivelul canalului anal. De altfel, încă din antichitate, se vorbea despre boala de hemoroizi, rămânând chiar cu denumirea de boala Sfântului Fierce, un călugăr care suferea de hemoroizi, şi această denumire a rămas în toată epoca medievală. Este important de menţionat că tratamentul hemoroizilor este nuanţat în funcţie de gradul de severitate a bolii.
Care sunt simptomele unei crize de hemoroizi? În primul rând, sângerarea hemoroidului. Sângele ce se pierde din hemoroizi este un sânge roşu şi sângerarea apare la intervale variabile de timp. Această sângerare este adesea legată de episoade de constipaţie, dar uneori iritaţii apar şi în urma unor episoade de diaree. Sau hemoroizii sângerează fără să existe dereglări ale scaunului. De regulă, sângerarea din hemoroizi nu înseamnă că sângele este amestecat cu materiile fecale. Sângele care se pierde din hemoroizi doar murdăreşte materiile fecale pe exteriorul lor. De regulă, sângerarea din hemoroizi apare la sfârşitul scaunului. Când sângele este de culoare mai închisă şi amestecat cu materiile fecale, el vine din zone superioare ale colonului sau chiar din stomac. Oricum, doar medicul prin colonoscopie obligatorie poate pune diagnosticul unei sângerări în scaun. Al doilea simptom este durerea. Având în vedere că hemoroizii sunt fie interni, fie externi, simptomele se diferenţiază. Hemoroizii externi nu dau simptome decât când o serie de cheaguri astupă venele hemoroidale. Hemoroizii interni produc însă inflamaţii. Există şi o stare mai complicată de prolaps, când hemoroizii interni ies din anus în timpul unui scaun mai dificil sau după ridicarea unor greutăţi cu efort important.
DIETA, IGIENA, EXERCITII FIZICE.
Terapiile care se aplică în cazul hemoroizilor se nuanţează în funcţie de gradul bolii hemoroidale. Hemoroizii de gradul I sângerează din când în când, uneori creează disconfort. În acest grad de început al bolii hemoroizilor tratamentul este un regim dietetic şi de igienă. În sensul că trebuie reglat scaunul, încât acesta să aibă consistenţă normală şi să se elimine materiile fecale zilnic şi fără efort. În alimentaţia omului

respectiv nu e bine să fie prea multe alimente sărace în fibre şi rafinate. Omul trebuie să mănânce multe zarzavaturi şi fructe bogate în fibre, uneori să apeleze şi la tărâţe. Tot în regimul igieno-dietetic se încadrează şi un minimum de lichide băute pe zi, cel puţin doi litri. Nu trebuie să se uite nici lichidele emoliente, precum uleiul de măsline şi uleiul de parafină. Nu sunt recomandate laxativele. După cum trebuie evitat şi statul prea mult pe scaun. Omul respectiv trebuie să-şi creeze un reflex din ora la care are scaunul şi această oră să fie respectată. Pe wc, omul trebuie să se concentreze la contracţia musculaturii abdominale pentru defecaţie, aşa că nu e bine ca pe wc omul să citească, distrăgându-şi atenţia.

CAUZELE PENTRU HEMOROIZI

Care sunt factorii care favorizează apariţia hemoroizilor? În primul rând tulburările de tranzit intestinal, când un om este constipat, el este obigat să se screamă şi acest efort dilată vasele din zona anală. De asemenea, se ajunge la boală hemoroidală şi prin prea îndelungul stat pe scaun. Tocmai de aceea bolnavilor de hemoroizi li se recomandă să caute să-şi regleze scaunul şi să facă mişcare, să nu stea înţepeniţi pe scaun. Un alt factor care declanşează o criză de hemoroizi este o alimentaţie cu prea multe condimente. Deci omul care ştie că are necazuri cu hemoroizii trebuie să se cam abţină de la piper, boia, ardei iute şi chiar de la muştar. În instalarea bolii de hemoroizi este şi o componentă familială, pentru că se practică aceleaşi obişnuinţe, adesea rele, la toţi membrii unei familii.

TERAPII PENTRU HEMOROIZI

În hemoroizii de gradele II şi III se aplică un tratament la cabinet ambulator, fără internare în spital. Cea mai utilizată metodă este ligatura cu benzi de cauciuc, adică legarea hemoroizilor la baza lor cu nişte inele de cauciuc. Hemoroidul este aspirat într-un tub, apoi strangulat la bază cu o pârghie şi i se montează două inele de cauciuc, astfel că hemoroidul se usucă, pentru că nu mai este irigat cu sânge şi după şapte-zece zile hemoroidul cade, rămânând o mică rană care se cicatrizează repede. Această intervenţie se repetă la 2-3 săptămâni pentru ceilalţi hemoroizi. După această procedură, omul pleacă acasă şi nu s-a folosit nici o anestezie.
FOTOCOAGULAREA.
Altă metodă folosită în hemoroizi de gradul I şi la unii de gradul II este fotocoagularea cu raze infraroşii a vaselor dilatate. Adesea se asociază această coagulare cu raze şi cu metoda de legare cu benzi de cauciuc. Pierde teren metoda de sclerozare, când se injectează în hemoroizi o substanţă care îi micşorează. Dezavantajul e că sclerozarea produce dureri. Mai rar se folosesc metodele de îngheţare a hemoroizilor prin crioterapie şi metoda de electrocoagulare bipolară. Când hemoroizii au ajuns în stadiile III şi IV se impun operaţiile de chirurgie clasică. Se extirpă cu bisturiul pachetele de hemoroizi. Dar dezavantajul constă în dureri apărute după operaţie, în perioada de spitalizare şi în riscurile anesteziei. Astăzi se tinde spre limitarea intervenţiilor chirurgicale.

COLACI PENTRU HEMOROIZI

Când un bărbat sau o femeie intră într-un magazin de materiale sportive şi cumpără nişte colaci din plastic care se umflă şi plutesc pe apă, nu întotdeauna aceştia cer colacii pentru a-i învăţa să înoate pe nişte prichindei. Uneori există şi un alt motiv dramatic. Aceşti oameni maturi cumpără colacii de plastic pentru scăldat în vederea micşorării chinului lor. Aceşti oameni în toată firea umflă colacii ca să se aşeze cu fundul pe ei când stau la serviciu, nemaiputând să suporte durerile pricinuite de hemoroizi. Cumplită este durerea pricinuită de hemoroizii aflaţi în criză. În popor, hemoroizii sunt denumiţi varice la fund.
Din fericire, exista clinicile PROCTOLINE, prezente in toata tara: Bucuresti, Brasov, Constanta, Timisoara, Iasi, Craiova, Oradea, Tg Mures, Baia Mare, Sibiu, Piatra Neamt, Tulcea, Vaslui, Ramincu Valcea.

Posted in Clinica Proctoline by MedicalOnGroup