O fisura anala este o mica ruptura sau ulcer (surasa de durere deschisa), care se dezvolta in mucoasa canalului anal.
Cele mai frecvente simptome ale fisurilor anale includ:
• o durere ascutita sau senzatie de arsura la scaun
• sa observe sange rosu aprins pe hartia igienica sau pe scaunul de toaleta

Canalul anal

Acesta este ultima parte a intestinului gros (colon), si este situat intre rect (o punga mica unde sunt stocate materiile fecale) si anus (orificiul prin care materiile fecale sunt eliminate din corp).
Canalul anal are aproximativ 2.5-4 cm lungime, la adulti si este captusit cu un strat subtire de celule cunoscut ca celulele epiteliu scuamos. Daca aceasta captuseala este deteriorata, se poate dezvolta o fisura anala.

Cauzele pentru fisuri anale

Cele mai multe fisuri anale apar atunci cand avem scaune deosebit de dure (datorate constipatiei), care pot deteriora canalul anal.

Alte cauze cunoscute pentru fisuri anale sunt:
• nastere
• diaree persistenta
• Boala inflamatorie intestinala, care este un termen general pentru conditiile care cauzeaza inflamarea intestinelor, cum ar fi colita ulcerativa si boala Crohn

Aceste fisuri anale pot fi clasificate, de asemenea, in functie de simptome si de durata acestora. De exemplu:
fisura anala acuta – in cazul in care simptomele nu dureaza mai mult de sase saptamani
fisura anala cronica – in cazul in care simptomele dureaza mai mult de sase saptamani (detalii aici)

Tratament fisuri anale

Fisurile anale se pot ameliora, in cateva saptamani, fara a fi nevoie de tratament medical. Trecerea la o dieta bogata in fibre ar trebui sa contribuie, de asemenea, la ameliorarea simptomelor si sa accelereze timpul de recuperare, deoarece fibra vegetala genereaza scaune mai usoare.
Tratamentul fisurilor anale cronice poate varia de la o persoana la alta. Unele cazuri pot fi ameliorate prin trecerea la o dieta bogata in fibre, in timp ce altele pot avea nevoie de medicamente sau chiar interventii chirurgicale.

Nu este intotdeauna posibil sa prevenim aceste fisuri anale, dar putem lua masuri pentru a preveni constipatia, care este o cauza comuna.

Acesta include o alimentatie sanatoasa, cu o multime de fibre si consum de lichide regulat.