O rana in tesutul de piele care nu se vindeca, se vindeca lent sau se vindeca si tinde sa reapara este cunoscuta ca o plaga cronica. Cauzele pentru plagi cronice pot include traumatisme, arsuri, cancer de piele, infectii sau afectiuni medicale care stau la baza, cum ar fi diabetul zaharat. Ranile care au nevoie de o lunga perioada de timp pentru a se vindeca au nevoie de ingrijire speciala.
Cauzele plagilor cronice
Unele dintre plagile cronice au mai multe cauze care pot include: leziuni de presiune sau plagi pat, este cazul in care presiunea persistenta localizata limiteaza fluxul de sange aducand un prejudiciu tesutului, incizii chirurgicale (taieturi facute in timpul operatiunilor) care se pot infecta, arsurile profunde, diabetul zaharat sau unele tipuri de boli vasculare, anumite tipuri specifice de infectie, ulcere trofice, neuropatia diabetica si lepra.
Procesul de vindecare pentru plagi cronice
Procesul de vindecare a unei rani urmeaza un model previzibil. O rana poate sa nu se vindece daca unul sau mai multe dintre etapele de vindecare sunt intrerupte. Etapele normale de vindecare a plagilor includ: etapa inflamatorie – vasele de sange de pe rana se contarcta pentru a preveni pierderea de sange si trombocite (celule speciale coagulante) si pentru a construi un cheag. Odata ce cheagul este finalizat, vasele de sange se extind pentru a permite o circulatia sanguina intensa, la nivelul plagii. Acesta este motivul pentru care o rana in curs de vindecare se simte calda si are culoarea rosie. Celulele albe din sange inunda zona pentru a distruge microbii si alte corpuri straine. Celulele pielii se multiplica si se depun peste rana.
Etapa fibroblastic – colagenul si fibra din proteine confera pielii puterea de a se extinde in interiorul plagii. Cresterea nivelului de colagen va micsora marginile plagii, aceasta retragandu-se spre centru. Vasele de sange (capilarele) se dezvolta pe rana cu sange pilea nou formata.
Etapa de maturare – organismul adauga in mod constant mai mult colagen si vindeca zona ranita. Acest lucru poate dura luni sau chiar ani. Acesta este motivul pentru care cicatricile tind sa se estompeze cu timpul. De asemenea, trebuie sa acordam o atentie deosebita ranilor vindecate pentru o anumita perioada de timp (detalii aici).
Bariere in vindecarea plagilor
Factorii care pot incetini procesul de vindecare a plagilor sunt: pielea necroza – piele moarta si materiale straine interfereaza cu procesul de vindecare.
Infectie – intr-o rana deschisa se poate dezvolta o infectie bacteriana. Organismul lupta cu infectia, mai degraba decat pentru vindecarea plagii.
Hemoragie – sangerarea persistenta va pastra marginile plagii in comfiguratia initiala.
Deteriorari mecanice – de exemplu, o persoana care este imobila este in pericol din cauza presiunii constante si a frictiunii.
Dieta – alegeri proaste in alimentatie pot priva organismul de nutrientii de care are nevoie pentru a se vindeca rana, cum ar fi vitamina C, zinc si proteine.
Afectiuni medicale – cum ar fi diabetul, anemia si unele boli vasculare care restrictioneaza fluxul de sange in zona, sau orice tulburare care slabeste sistemul imunitar.
Varsta – procesul de vindecare al plagilor dureaza mai mult la persoanele in varsta.
Medicamente – anumite medicamente sau tratamente folosite in gestionarea unor afectiuni medicale pot interfera cu procesul de vindecare al organismului.
Fumatul – fumatul afecteaza vindecare si creste riscul de complicatii.
Varicele – restrictioneaza fluxul de sange si poate duce la umflarea pielii si rupere, formand ulceratii persistente.
Uscaciune – anumite rani (cum ar fi ulcerul varicos), care sunt expuse la aer, au o probabilitate mai mica sa se vindece. Diferitele celule implicate in vindecarea, cum ar fi celulele pielii si celulele imunitare, au nevoie de un mediu umed.
Metode de diagnostic plagi cronice
Cauzele plagilor cronice trebuiesc identificate, astfel incat factorii care stau la baza acestei afectiuni pot fi controlati. De exemplu, in cazul in care o plaga cronica sau o rana ulceroasa este cauzata de diabet, medicul specialist va revizui controlul nivelurilor de zahar din sange si poate recomanda un regim alimentar pentru a preveni reaparitai ulcerului pe viitor. In cazul unui ulcer varicos, poate fi necesar un tratament chirurgical al venelor. Metodele de diagnostic pentru plagi cronice pot include: examinarea fizica, inclusiv inspectia plagii, evaluarea nervului si a fluxului de sange, istoricul medical, inclusiv informatii cu privire la afectiuni medicale cronice, interventii chirurgicale recente si medicamente administrate in mod obisnuit sau administrate recent, teste de sange, teste de urina si biopsia pentru rana, pentru a se verifica orice micro-organisme cauzatoare de boli.