Clinica Proctoline este prima clinica speicalizata in tratament hemoroizi, fisuri anale si alte afectiuni anorectale, din Romania. In anul 1997 clinica Proctoline a introdus in Romania tratamentul noninvaziv pentru hemoroizi, fisuri anale si alte afectiuni anorectale. Pana in acel moment singura rezolvare pentru aceste afectiuni era operatia chirurgicala clasica.
Inlaturand hemoroizii prin alte metode decat bisturiul, la clinica Proctoline, tratamentul pentru hemoroizi nu presupune dureri insuportabile, perioade de refacere sau internare.
In decursul anilor numele Proctoline a devenit sinonim cu clinica tratament hemoroizi fara operatie si fara internare.
Hemoroizii, fisurile anale, fistula anala, marisca hemoroidala, polipii anali, etc sunt eliminati pe parcursul a mai multe sedinte de tratament care dureaza, in medie 20-30 de minute.
La prima vizita la clincia se va face un control medical amanuntit care poate presupune videoanuscopie sau colonoscopie scurta. Aceasta metoda de investigatie este foarte importanta pentru ca astfel, pe langa hemorizi si alte afectiuni anorectale, este detectat cancerul anorectal, care are o rata mare de incidenta si ale carui simptome sunt asemanatoare cu cele ale altor afectiuni anorectale.

Ce sunt afectiunile ano-rectale?

Sunt boli ale tubului digestiv, mai exact a ultimilor 3-4 centimetri ai intestinului gros si ale anusului. Anusul este partea inelara care inchide tractul intestinal. Este orificiul prin care trece scaunul atunci cand este eliminat din organism. La adulti, anusul poate determina dureri foarte mari in cazul mai multor afectiuni ano-rectale datorita terminatiilor nervoase sensibile.
Aceste afectiuni pot fi simple pana la extreme de grave.

Care sunt afectiunile tratate de Clinica Proctoline?

Hemoroizii sunt dilatatii ale venelor din zona ano-rectala.

Aceste dilatatii se pot situa atat la nivelul anusului si se numesc hemoroizii externi, cat si cu cativa centimetri mai sus de anus si se numesc hemoroizi interni.
Hemoroizi avem cu totii, fara sa simtim prezenta lor. Ne dam seama de existenta acestora in momentele in care incep sa ne creeze probleme. Boala hemoroidala nu apare brusc, de la o zi la alta. Ea se intaleaza si se agraveaza in timp. Cauzele care duc la aparitia si evolutia acestei boli sunt diverse. Factorii ereditari sunt deosebit de importanti si de care trebuie sa tinem cont. Diareea precum si constipatia predispun la dezvoltarea acestei boli si contribuie la evolutia ei; tot aici trebuie sa amintim efortul fizic, alcoolul, alimentatia – saraca in fibre si lichide (apa), picanta, –  lipsa miscarii, ore multe petrecute in picioare sau pe scaun.
Hemoroizii mai pot sa apara si ca o consecinta a altor boli (de ex: hipertensiunea arteriala, ciroza, colita, etc) sau ca urmare a unei sarcini.
De cele mai multe ori hemoroizi nu provoaca  durere. Cu toate acestea, uneori, hemoroizii se dilata si chiar pot iesi din interior la marginea orificiului anal – trombozeaza –  si devin extrem de durerosi. Acest lucru poate declansa pentru o perioada constipatie sau diaree si scaunele pot fi insotite si de sangerari.

Fisura anala

Fisura anala, numita si fisura ano-rectala, este o ruptura liniara sau in forma de lacrima in captuseala (anoderm) canalului anal inferior. Este o ulceratie la nivelul anusului si provoaca spasme anale involuntare mai ales in timpul scaunului  si care accentueaza durerea.
Cele mai multe fisuri anale debuteza atunci cand avem un scaun mare, greu si tare, care nu poate trece prin orificiul anal si rupe anodermul. In foarte multe cazuri apare ca o complicatii a unor hemoroizi netratati la timp. In cazuri mai rare, fisurile anale se dezvolta din cauza diareei prelungite, boli inflamatorii intestinale sau boli cu transmitere sexuala care implica zona anorectala.
Fisurile anale pot fi fisuri anale acute (isi fac simtita prezenta pe termen scurt) si sunt de obicei superficiale. Fisuri anale cronice (se manifesta pe termen lung) si se pot extinde mai adanc in anoderm si pot afecta muschii sfincterului anal. Multe fisuri anale acute netratate corespunzator se pot croniciza.

Abces anal

Un abces anal este o punga de puroi colectata la nivelul anusului si se prezinta ca o umflatura dureroasa subcutanata. Acest puroi trebuie evacuat de urgenta avand in vedere ca poate duce inclusive la stari septice. Cauzele formarii acestora sunt multiple iar aparitia lor este observata brusc. Mai mult de jumatate din abcesele anale apar la adultii tineri cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, iar barbatii sunt mai predispusi decat femeile. Cele mai multe abcese anale sunt situate in apropiere de deschiderea anusului, dar pot sa apara si in zone mai adanci din canalul anal, mai aproape de colonul inferior sau organele pelvine. Netratate corespunzator ele pot complica si fistuliza.

Fistula anala

O fistula anala este un tunel ingust, un pasaj anormal, care poate fi si ramasita unui vechi abces anal, dupa evacuarea puroiului. Acest canal conecteaza portiunea mediana a canalului anal la suprafata pielii. O astfel de fistula poate sa apara in urma drenarii unui abces anal, fie spontan, fie ca urmare a unei interventii efectuate de un medic. Uneori deschiderea fistulei la suprafata pielii cauzeaza evacuari constante de puroi sau fluide amestecate cu sange. In alte cazuri, deschiderea fistulei se inchide temporar, provocand reactivarea si chiar evolutia spre interior a vechiul abces anal, ca un buzunar dureros de puroi.

Simptomele afectiunilor ano-rectale


Desi tulburarile anale duc la un anumit tip de disconfort sau durere anala, simptomele variaza, in functie de specificul problemei anale.

Pentru fisura anala, simptomele pot include:
Dureri in zona anala, adesea descrise ca acute, ca o arsura si de obicei declansata de un scaun.
Sangerare rectala usoara, de obicei, o cantitate mica de sange rosu aprins, pe scaun sau pe hartia igienica.

Pentru abces anal, simptomele includ:
Umflaturi in jurul zonei anale, care pot deveni din ce in ce mai mari.
Febra ocazionala, frisoane si o stare generala de rau.

Pentru o fistula anala, semnele si simptomele pot include:
Durere usoara in jurul anusului, centrata intr-o zona in care un vechi abces anal fie s-a golit spontan, sau a fost deschis chirurgical de un medic.
Drenaje persistente de sange, puroi sau lichid urat mirositor.

Pentru tromboza unui hemoroid extern, semnele si simptomele includ:
O umflatura, de obicei, destul de dureroasa in jurul orificiul anal.
Ocazional sangerari, in cazul in care pe suprafata venei inflamate apar rupturi.

Diagnosticul afectiunilor ano-rectale

Dupa ce ati descris simptomele, medicul proctolog al Clinicii Proctoline va va pune cateva intrebari despre istoricul medical si stilul de viata, care il va ajuta la evaluarea problemei medicale. In functie de simptome, medicul poate intreba despre:
Obiceiuri in ce priveste scaunul, (constipatie, diaree, ets).
Istoric: aparitia simptomelor, evolotua lor, antecedente si tulburari, episoade de sangerare rectala, boli inflamatorii intestinale, boli cu transmitere sexuala sau radioterapie pentru cancer
Tratamente utilizate de catre dvs.: medicamente prescrise sau care necesita prescriptie medicala, care pot creste riscul de sangerare, etc.
Practica actului sexual anal sau antecedente de traumatism anal.

Apoi, medicul Proctoline va va efectua o examinare fizica a abdomenului, urmat de un examen extern in zona dumneavoastra anala sau tuseu rectal. De obicei, medicul Proctoline va va efectua, de asemenea o anoscopie (introducerea unui instrument cu ajutorul unui tub foarte subtire, in anus, pentru a privi in interiorul canalului anal)
Pe tot parcursul procedeului, medicii nostri va vor explica ce se intampla si desigur ce constata, dupa care se stabileste de comun acord care este calea de urmat pentru rezolvarea problemei.

Cat timp dureaza tratamentul?

Durata tratamentului difera de la caz la caz in functie de afectiunea constatata.

Fisura anala– in general dureroase, pot fi o problema recurenta la persoanele care sufera de episoade repetate de constipatie. Din fericire, fisurile superficiale se vindeca rapid; de cele mai multe ori se aplica tratamente locale si cele mai multe simptome dispar in cateva zile dar in cazuri mai complicate poate dura chiar si cateva saptamani.

Abces Anal – uneori se scurge de la sine, desi este intotdeauna mai sigura interventia unui medic pentru a evalua problema. In cazul in care abcesul nu se scurge de la sine, medicul poate face o incizie pentru golirea acestuia (drenare). De obicei, dupa ce un abces este drenat, durerea se diminueaza imediat Problema trebuie tratata cu deosebita atentie pentru ca adesea se poate transforma intr-o fistula anala, chiar si cu un tratament adecvat.

Fistula anala – Fara tratament, o fistula anala poate continua sa genereze sangerari sau puroi pentru perioade prelungite si evolueaza putand conduce la complicatii greu de rezolvat.

Hemoroizii externi trombozati – De obicei, organismul va resorbi lent cheagul de sange intr-un astfel de caz de hemoroizi. Durerea si umflarea vor evolua incet intr-o perioada ce variaza de la cateva zile la cateva saptamani.

Prevenirea problemelor anale

Se poate preveni fisurile anale prin prevenirea constipatiei. Pentru a face acest lucru, trebuie sa adaugi treptat mai multe fibre in dieta ta plus consumul a 6 – 8 pahare de apa pe zi.
Cu toate ca nu este intotdeauna posibil sa prevenim toate tipurile de tulburari anale, putem macar sa  reducem riscul de aparitie a acestor boli.

Tratamentul afectiunilor anorectale

Diagnosticarea tulburarilor anale descries, trebuie realizata de catre medical specialist. Odata ce diagnosticul este cunoscut se alege tratamentul potrivit in functie de gravitatea afectiunii.
Foarte important este faptul ca la Clinica Proctoline beneficiati de tratamente medicale ultramoderne, fara operatie chirurgicala clasica, fara anestezie generala si fara internare. Dvs veti putea sa va urmati activitatile zilnice, si fara a fi nevoitit sa va luati concediu; tratamentele se efectueaza in mai multe sedinte care in general nu sunt dureroase.

Fisura anala – Pentru o fisura acuta, medicul va poate recomanda sa urmati sugestiile pentru ameliorarea constipatiei. Medicul proctolog va poate da unguente pentru a trata fisura anala, si va poate recomanda bai de sezut cu apa calduta timp de 10-15 min de mai multe ori pe zi. Pentru fisurile cronice, interventiile medicale la clinica Proctoline pot corecta problema in mai mult de 90% din cazuri.

Abces anal – Un abces anal trebuie deschis de catre un medic proctolog pentru a fi drenat puroiul. Aceasta procedura se numeste incizie si drenaj. Aceasta operatiune se face ca o procedura de ambulatoriu, mai ales daca pacientii sunt tineri si in general sanatosi si abcesul este aproape de deschiderea anala.

Fistula anala – procedura chirurgicala clasica se numeste fistulotomie. Medicul chirurg deschide canalul infectat si inlatura orice resturi de abces anal. Rana este lasata deschisa pentru a se vindeca de jos in sus. Daca fistula este asociata cu boala Crohn, tratamentul trebuie orientat spre boala Crohn cu medicamente anti-inflamatorii combinate cu un antibiotic. La clinica Proctoline puteti beneficia de tratamente fara a fi necesara aceasta interventie chirurgicala.

Hemoroizii trombozati externi – de obicei, aceastia vor fi tratati prin ligaturare cu benzi elastice. Procesul de vindecare poate fi grabit prin introducerea de suplimente de fibre in alimentatie, pentru a inmuia scaunul, precum si prin aplicarea frecventa a bailor de sezut cu apa calduta. Daca hemoroizii sunt neobisnuit de durerosi, medicul poate efectua o operatiune sub anestezie locala pentru a elimina hemoroizi coagulati.

Cand apelam la medic?

In mod normal trebuie sa mergem la mediul proctolog o data pe an pentru un consult proctologic. Trebuie sa constientizam ca atunci cand apar sangerari si dureri deja boala hemoroidala este instalata si e in stare avansata. Cel mai bun tratament este preventia! Mergeti la medic inainte de a se instala orice forma de durere!

Apelati la Clinica Proctoline imediat, ori de cate ori aveti sangerari rectale sau orice sangerare anala. Acest lucru este valabil mai ales daca aveti peste 40 de ani, atunci cand exista o crestere a riscului de sangerare rectala, de cancer colorectal si alte boli digestive grave. Cu cat sunt depistate mai din timp, cu atat avem mai multe solutii pentru rezolvarea lor; solutii mai scurte, rapide nedureroase si nu in ultimul rand, mai ieftine.

De asemenea, programati-va la medic daca aveti durere severa in zona anala; umflarea unor zone in apropierea anusului, cu sau fara febra; puroi sau o descarcare de gestiune cu miros greu; disconfort sau senzatie de constrictie in zona anala care interfereaza cu miscarile intestinului.

In cele mai multe cazuri, prognosticul este excelent. Aproape toate fisurile acute se vindeca rapid cu tratament conservator, si aproape toate fistulele si fisurile cronice pot fi corectate cu o interventie medicala la Clinica Proctoline. Un tratament adecvat al problemelor anale va permite scaunului sa treaca usor si confortabil.

Cele mai multe abcese anale se vindeca dupa ce au fost drenate de catre medic. Unele fistule anale se dezvolta in locul acestor abcese. Daca o fistula complica vindecarea unui abces, atunci o fistulotomie va elimina in totalitate atat fistula cat si orice urma de abces.

Clinica Proctoline exista de peste  18 ani in Romania si a tratat cu succes sute de mii de pacienti care acum sunt fericiti.