Odata cu venirea verii, ne dorim cu totii sa profitam de soare si sa obtinem un bronz superb. Insa, prin expunerea excesiva la soare apar o serie de riscuri in special pentru piele si sistemul cardio-vascular.

Zonele cele mai expuse la arsurile solare sunt faţa, mâinile şi braţele, toracele, gâtul şi urechile.

Dintre riscurile pe care soarele le prezinta asupra sanatatii vom discuta despre o patologie a carei incidenta a devenit ingrijorator de mare: alunita.
Aceasta mica formatiune, fara a ne crea o stare ingrijoratoare la debut, poate degenera rapid in melanom malign sau cancer de piele.
Aluniţele, cunoscute şi ca nevi pigmentari sau nevi melanocitari, sunt tumori benigne sau hematoame (tumori congenitale) alcătuite din melanocite, celulele ce conţin pigmentul care dă culoare pielii şi ochilor. Forma lor poate varia, poate fi rotunda cu margini bine conturate sau neregulate, sau pot sa apara sub forma unor excrescente netede sau rogoase, cu margini neregulate sau nu si pot avea mai multe nuante.

Alunitele apar de regula încă din copilărie, datorită expunerii la soare, ca un mecanism de protecţie al organismului împotriva razelor ultraviolete, insa aparitia lor poate fi influentata si de factori genetici ereditari. Nervii se pot dezvolta rapid şi după evenimente traumatizante ca arsuri cutanate de gradul II, arsuri solare, necroliză epidermică toxică sau epidermoliză buloasă (apar vezicule).
Majoritatea nevilor pigmentari nu sunt periculoşi, dar daca apar modificari ale culorii, formei, si mai ales daca alunitele sângerează sau secretă lichid, se descuamează, provoacă mâncărime sau durere, este neaparat urgent consultul la medicul specialist dermatolog.

Unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer este melanomul malign (cancer de piele).

Se recomanda masuri de protectie cu privire la expunerea solara, evitand expunerea la soare in orele amiezii, folosirea cremelor de protectie solara cu factor mare, purtarea hainelor cu maneci lungi, etc.

Odata cu aparitia lor, alunitele se vor urmari periodic cum evolueaza, tinand cont ca, sansele de vindecare ale unui melanom malign, adică ale celei mai periculoase forme de cancer de piele, sunt mari doar atunci când „aluniţa” este depistată şi îndepărtată în timp util.
Medicii recomandă tuturor, indiferent de vârstă şi sex, să verifice „aluniţele” la dermatolog cel puţin o dată pe an, chiar şi pe cele aparent normale. Iar pentru aceasta, se recomandă să analizaţi periodic forma, culoarea şi evoluţia acestor formaţiuni aparent inofensive.