Inafara de terapia cu lumina si tratamentele moderne, medicamentele noi, care vizeaza molecule din interiorul celulelor sistemului imunitar sunt folosite pentru a trata psoriazis.
Medicii au tendinta de a incepe cu abordarile mai blande (tratamente moderne) si daca este cazul se va trece la alte tipuri de tratament.
Tratamente psoriazis de actualitate
Tratamentele topice aplicate pe piele sunt cele mai frecvent prescrise medicamente pentru tratarea psoriazisului in forma usoara pana la moderata.
Aceste medicamente anti-inflamatorii, reduc ritmul de inmultire al celulelor prin suprimarea sistemului imunitar, ceea ce reduce inflamatia si amelioreaza pruritul.
Corticosteroizii sunt prescrisi, de obicei, in anumite tratamente pentru a reduce umflarea si roseata leziunilor.
Psoriazis – Medicamente Biologice
De asemenea, anumite biologice sunt medicamente pe baza de proteine derivate din celule vii cultivate intr-un laborator.
Medicamentele biologice sunt administrate printr-o injectie si au ca tinta anumite parti ale sistemului imunitar.
Biologicele lucreaza prin blocarea actiunii unui anumit tip de celule imunitare si proteine din sistemul imunitar, care joaca un rol major in dezvoltarea psoriazisului si artritei psoriazice.
Psoriazis – Medicamente Sistemice
Medicamentele sistemice au efect in tot corpul, si sunt cel mai adesea prescrise pentru cei cu forme moderate pana la psoriazis sever si artrita psoriazica.
Sunt, de asemenea, utile pentru cei care au nevoie sa fie tratati cu altceva decat medicamente topice sau terapie cu raze UV.
Folosite de peste 10 de ani pentru a trata psoriazisul, medicamentele sistemice sunt luate pe cale orala, in forma lichida, pastile sau administrate prin injectare.
Psoriazis – Terapia cu Lumina
Numita si fototerapie, acesta este un tratament care proiecteaza anumite tipuri de lumina pe piele.
Razele de lumina UV utilizate in fototerapia pentru psoriazis sunt ultravioletele B, PUVA (psoralen UVA), si lasere.
Terapia se face in cabinetul medicului, clinica medicala sau la domiciliu, cu o unitate de fototerapie.
Inainte de a incepe orice tratament de fototerapie, comunicati medicului dumneavoastra despre orice medicamente pe care le administrati si protejati zonele neafectate ale pielii in timpul tratamentului.
Psoriazis – Medicamente administrate pe cale orala
Noile medicamente administrate pe cale orala, care vizeaza molecule din interiorul celulelor sistemului imunitar, sunt acum folosite pentru a trata psoriazis.
Aceste tratamente corecteaza raspunsul imun hiperactiv care cauzeaza inflamatie la persoanele cu psoriazis si artrita psoriazica.
Acestea pot fi utilizate impreuna cu alte tratamente, cum ar fi fototerapia sau topicele locale.
Psoriazis – Tratamente alternative complementare
Terapiile alternative sunt concepute pentru a ajuta la controlul eruptiilor de psoriazis si pentru a gestiona durerea:
Dieta, ierburi, si suplimente
Terapii minte / corp, cum ar fi aromoterapie, yoga, meditatie
Exercitii fizice
Acupunctura si tai chi
Nu exista prea mult dovezi stiintifice pentru a demonstra eficienta dietelor sau terapiilor alternative pentru psoriazis, dar cercetatorii sustin ca acestea nu pot interactiona cu medicamentele.
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incerca oricare dintre aceste tratamente.
Ce putem face acasa pentru a calma psoriazisul
Aceste metode nu vor vindeca psoriazisul dar pot ajuta la imbunatatirea aspectului si simptomelor de piele deteriorata (detalii aici).
Baile facute zi de zi pot ajuta la eliminarea solzilor si calmarea pielii inflamate. Iata cateva sfaturi pentru a face cat mai multe bai:
Adauga ulei de baie, fulgi de ovaz coloidal sau saruri, in apa.
Stai departe de apa fierbinte si sapunuri dure, care pot agrava simptomele.
Folositi apa calduta si sapunuri blande cu uleiuri si grasimi adaugate.
Aplicati crema hidratanta dupa baie. In primul rand usor pentru a evita ca pielea sa se usuce si apoi se aplica imediat un unguent hidratant. Uleiurile pot fi o alegere mai buna decat crema hidratanta deoarece acestea blocheaza umiditatea mai bine.
Uneori poate fi necesar sa aplicati crema hidratanta pe tot parcursul zilei.
Trebuie sa aveti macar notiunile de baza despre lumina soarelui care poate ajuta leziunile sa se imbunatateasca, dar prea mult soare poate declansa sau agrava focare si creste riscul de cancer de piele.
Adresati-va medicului dumneavoastra pentru a afla cel mai bun mod, si cat de des puteti beneficia de expunerea la soare. Tineti minte:
Urmariti cat timp va expuneti la soare pentru a evita supraexpunerea.
Protejaza-ti pielea sanatoasa, neafectata, cu o protectie solara cu spectru larg care are factor de protectie 30 sau mai mult.
Aplicati multa crema cu protectie solara, si reaplica la fiecare doua ore. Daca intrati in apa sau transpirati, reaplicati mai des.
Identifica ceea ce declanseaza psoriazisul si incercati sa evitati acesti declansatori, cum ar fi consumul de alcool si fumatul.
Urmatoarele sfaturi te pot ajuta in lupta cu un alt declansator comun, stresul:
Meditatia si yoga va pot ajuta sa va relaxati corpul si calmeaza anxietatea. Acestea favorizeaza producerea de substante chimice cunoscute sub numele de endorfine, care imbunatatesc starea de spirit si de energie. Se poate imbunatati, de asemenea somnul si reduce anxietatea.
Invata sa-ti controlezi stresul.