In interiorul anusului sunt mai multe glande mici. In unele cazuri, aceste glande pot fi blocate si cavitatea va deveni infectata, aceasta conditie este cunoscuta sub denumirea de abces anal. Exista sanse de 50% pentru un pacient cu abces anal sa dezvolte o fistula anala. Fistula anala este un tunel mic care conecteaza glanda infectata din interiorul anusului la o deschidere pe pielea din jurul anusului.

Simptomele pentru fistula anala

Fistulele anale pot cauza urmatoarele simptome: Umflarea si durere in zona anala, miscari intestinale incomode si dureroase, scurgeri de sange sau puroi in zona anusului, constipatie, febra, oboseala.

Contactati medicul specialist imediat, daca observati simptomele de mai sus. Pentru a diagnostica corect o fistula anala, medicul proctolog va examina zona din jurul anusului. In cazul in care fistula nu este vizibila, medicul va trebui sa efectueze o endoscopie, ecografie sau RMN (detalii aici).

Metode de tratament pentru fistula anala

Chirurgie este de obicei necesara pentru a trata o fistula anala.

O fistula anala se poate trata si medicamentos, dar in majoritatea cazurilor este necesara interventia chirurgicala. Un tratament conservator, ce include antibiotice si antiinflamatoare pentru a reduce durerea si inflamatia, este de obicei  initiat  inainte de interventia chirurgicala.

In functie de fistula anala medicul alege una dintre metodele chirurgicale, dintre care mentionam:

Fistulotomie – este procedura chirurgicala cea mai utilizata pentru a trata o fistula anala. In cadrul procedurii, chirurgul taie tesutul pe intreaga lungime a fistulei pentru a drena continutul din interior.

Medicul chirurg poate decide folosirea metodei Seton in timpul interventiei chirurgicale. Un Seton este o bucata de fir chirurgical, care este lasat in tractul fistulei pentru al mentine deschis, de multe ori timp de mai multe luni. Acest lucru ii permite sa se scurga in mod corespunzator inainte de a se vindeca.
Acesata procedura nu se foloseste, daca aveti risc crescut pentru a dezvolta incontinenta – de exemplu, pentru ca fistula dvs. centreaza muschii sfincterului.
In unele cazuri, pot fi necesare mai multe interventii pentru tratarea fistulei folosind tehnici Seton.

Procedurile de diagnostic in clinicile Proctoline includ anuscopie si/sau sigmoidoscopie asistate de calculator, proceduri care permit medicului sa investigheze rectul si intestinul gros inferior.

Evaluarea completa poate necesita o anestezie, pentru ca examinarea zonei poate provoca disconfort.