Metodele de tratament varice sunt stabilite de catre medic.
Fiecare metoda de tratament varice are indicatiile sale. Metodele nechirurgicale sunt scleroterapia, compresiunea elastic externa si tratamentul medicamentos.
Compresiunea elastic externa este un tratament varice complementar fie operatiei chirurgicale, fie scleroterapiei sau in situatia in care pacientul nu poate suporta alte metode de tratament, poate fi unicul remediu. Tratamentul la pacientii cu varice manifeste trebuie sa fie permanent. Tratamentul nechirurgical este oportun pentru varicele de pe reteaua venoasa extrasafeniana. Pot beneficia de tratament nechirurgical si varicele tronculare, varicele de pe safena interna sau safena externa, dar numai atunci cand nu exista reflux la nivelul ostimului crosei safene, desi chiar si in acest caz se poate face scleropatie, cu mentiunea ca rata de success este de 50%.
Daca pacientul se afla in faza incipienta de evolutie a afectiunii varicoase se recomanda compresiunea elastic cu valori de preventive (nu are valori foarte ridicate). Presiunea elastic are un rol benefic chiar daca la nivelul gambelor avem vene perforante incompetente, aplicand compresiunea se reduce lumenul venos, adica dimensiunea vasului de sange si astfel creste viteza de circulatie a sangelui, se amelioreaza circulatia de retur, se impiedica aparitia edemelor. Poate avea rol benefic prin compresiune si refluxul venos prin perforantele incompetente. Chiar daca exista un grad de dilatatie a venelor cu afectarea valvelor axiale, prin compresiune si prin reducerea numarului, prin actiunea benefica pe inelul valvular, poate reface continenta valvulara si pacientul sa nu mai ajunga la chirurgie.
Pentru varicele intradermice, singura modalitate de tratament sunt tratamentele nonchirurgicale, si anume scleroterapia.
Scleroterapia se poate face cu diverse substante iritante. Aceste substante scleerozante se injecteaza in lumenul venos (in vasul de sange) si induc o reactie inflamatorie pe peretele venos, se formeaza un cheag in vasul de sange si astfel vena se transforma dintr-un tub intr-un cordon fibros prin care nu mai circula sangele si asa varicele dispar.
Varicele intradermice reprezinta, pana la urma, o problema de estetica si cea mai buna modalitate de tratament este scleroterapia. Scleropatia se poate face prin substante sclerozante sau prin laser. Scleropatia cu laser este indicata numai in cazul varicelor tronculare numai sub control flebendoscopic (orice manevra apare pe monitorul doctorului si se desfasoara sub acest ghidaj video – microcamera video este amplasata in interiorul vasului de sange). Se depisteaza vasele perforante cu reflux si se face o deconectare a acestora pentru suprimarea refluxului sanguin pentru asigurarea unei circulatii normale. Metoda cu laser este o metoda eleganta dar foarte costisitoare, care poate fi folosita doar in anumite cazuri.
Scleroterapia cu substante iritante are o rata de success foarte buna in toate cazurile.
Durata pentru tratament varice prin scleropatie
Exista doua variante pentru tratament prin scleroterapie.
1. Se face scleroterapia intr-o singura sedinta, de sus pana jos, eliminandu-se toate problemele venoase. Acest lucru presupune o procedura care dureaza foarte mult, procesul flebitic indus este destul de intins si mai greu de suportat pentru ca apare durerea.
2. Scleropatia poate fi inceputa de la periferie catre radacina membrului (bazin) in sedinte supcesive care se pot programa la 3 zile, o sapatama sau chiar la o luna distanta intre ele.
Sedintele trebuie urmate de compresiune elastica. Sedintele dureaza cca 10 minute si sunt usor de suportat. Dezavantajul scleropatiei inceputa in regiunea distala spre cea proximala este faptul ca daca avem reflux sus, pana se ajunge la suprimarea perforantei incompetente sa se permeabilizeze venele tratate, daca pacientul nu poarta ciorapi de compresie. Fregventa sedintelor de scleropatie nu este foarte importanta dar este obligatoriu purtarea ciorapilor compresivi timp de 3 luni dupa scleropatie ca sa mentinem rezultatul.
Copresiunea elastica externa are avantajul ca mentin peretii venosi lipiti, substanta sclerozanta actioneaza mai bine, impiedica repermeabilizarea si recidiva dupa scleroterapie si in plus amelioreaza circulatia de retur.
Procedura nu necesita anestezie. Pentru scleropatie se folosesc substante chimice iritante care se impart in trei categorii. Sustante puternic iritante, mediu iritante si slab iritante.
In clinicle noastre se folosesc substantele mediu iritante, pentru a evita procesul de endoflebita care se produce in cazul substantelor putetrnic iritante (poate da dureri si discomfort, inflamatii). Substantele slab iritante sunt mai fregvent urmate de esec.
De asemena, in clinicile noastre se face scleropatie in sedinte supcesive, fregventa sedintelor este de una pe saptamana (detalii aici). Injectarea se face sub forma de spuma pentru ca sa micosram riscul ca substanta sclerozanta sa fie luata de fluxul venos si dusa in sistemul venos profund.