Ati remarcat in ultima vreme ca v-au aparut varice care au devenit din ce in ce mai vizibile?  Aproximativ 50% dintre femei si 40% dintre barbati sufera de aceasta boala.
De varice sufera una din doua persoane cu varsta peste 50 de ani. Pentru multi oameni varicele sunt in primul rand o problema estetica insa venele varicoase pot provoca uneori senzatie de discomfort si chiar de durere. Varicele se pot rupe sau infecta, iar un efect mai jenant al varicelor este ca pot provoca in timp dezvoltarea unor tulburari cutanate, in special ulceratii care sunt precedate mai apoi de o pigmentare maronie a pielii si tind sa se formeze acolo unde staza venoasa a fost mai puternica, cel mai des la nivelul gleznelor. Din nefericire ulceratiile se suprainfecteaza si se cicatrizeaza foarte greu. Trebuie sa tinem cont ca aceste varice sunt de fapt un semn al circulatiei deficitare a sangelui, este posibil ca aparitia venelor varicoase sa indice probleme mai grave (detalii aici).

Simptome pentru varice

Principalul simptom al varicelor este o senzatie de greutate si durere in picioare.

De asemena este posibila si aparitia senzatiei de arsura, palpitatie in zona picoarelor, durere in muschi si umflarea gambelor, mai ales in zona gleznelor.
Si mancarimile in zonele cu varice sunt un simptom comun. O forma grava de varice, spre exemplu, se prezinta sub forma unor ulceratii in jurul gleznelor si necesita interventie imediata.
De obicei varicele au culoarea purpuriu inchis sau o nuanta de albastru. Acest lucru se intampla datorita faptului ca acele vene varicoase transporta sange neoxigenat inapoi in inima.
Cel mai adesea varicele apar pe partea din spate sau in interiorul gambelor si arata ca niste vene umflate si rasucite.

Cauze varice

Cauzele care determina aparitia varicelor sunt variate, printre acestea se numara varsta, sexul, obezitatea si statul in picioare pentru mult timp.
Riscul aparitiei varicelor este mai ridicat la femei pentru ca acestea au schimbari hormonale atat in timpul perioadei menstruale si ale sarcinii cat si in timpul menopauzei.