Statiunea bipeda reprezinta un factor de risc pentru aparitia bolii varicoase.
Foarte multi oameni sunt nevoiti sa stea perioade indelungate in picioare, nu toti acesti oameni vor face varice. Pentru aceasta trebuie sa existe o predispozitie genetica favorizanta, o circulatie venoasa deficitara. Problemele apar nu atat la nivelul peretelui venos cat la nivelul valvulelor venoase (detalii aici).
Daca rudele apropiate, parinti , bunici, etc, au avut varice, exista un risc mult mai mare si pentru noi de a dezvolta aceasta afeciune.
Factorii de risc pentru varice
Sarcina, este si motivul pentru care femeile sunt mai afectate de varice. Sarcina presupune o crestere a presiunii in sistemul venos profund, aceasta presiune poate duce la distrugerea unei valvule osciale (valvula care asigura circulatia de la sistemul venos superficial la cel profund), impiedica refluxul sangelui din sistemul profund in sistemul superficial. Deci primul moment in aparitia bolii varicoase este refluxul venos. Refluxul venos debuteaza uneori chiar in copilarie sau adolscenta. In momentul in care o vena superficiala, care in mod normal se varsa in vena profunda, acest sens de circulatie fiind asigurat de valvula osciala, primeste flux de sange (reflux) din vena profunda, insemana ca valvula osciala nu functioneaza. Presiunea sangelui in sistemul venos profund este mai mare decat in cel superficial, fara valvula osciala aceasta presiune se va resimtii si in sistemul venos superficial. Aceasta presiune ridicata determina dilatatia venei superficiale. Dilatatia se produce initial intre doua perechi de valvule venoase, dar ulterior si valvulele axiale sunt decompensate si aceasta dilatatie coboara spre extremitatea distala a membrului.
Simptome varice
Cea mai precoce simptomatologie pentru varice este senzatia de picior greu, mici edeme vesperale, parestezii. Adica ni se umfla picioarele, initial in jurul gleznelor si ulterior urca spre gamba.
La inceput aceste edeme sunt foarte discrete, insesizabile, apar seara dupa o perioada de ortostatism prelungit si dispar in timpul noptii. Acesta este un semnal de alarma care trebuie sa determine pacientul la micile masuri preventive.