Ce este o fisura anala?
O fisura anala este o despicatura sau ruptura la capatul exterior al peretelui canlului anal, de obicei la partea posterioara a anusului. In cazul fisurilor anale cronice, o bucata de piele, cunoscuta si sub numele de „santinela”, acopera de obicei aceste fisuri anale si aceasta poate fi diagnosticata gresit ca fiind un hemoroid dureros.
Fisurile anale rezulta dintr-o spartura in peretele anal, intr-un mod asemanator aparitiei crapaturilor pe buze, care, asa cum multi dintre voi stiti, pot fi destul de dureroase si dificile de tratat.
Care sunt simptomele fisurii anale?
Printre simptomele tipice se numara:
Durerea, care poate fi severa, in timpul si dupa defecatii
Sange rosu in scaun (sange pe hartia igienica)
Constipatie – din cauza durerii se evita defecatia
Mancarime si senzatie de arsura in zona anala
Dificultate la urinare
De ce este atat de dureros?
Zona in carea apare fisura anala este alimentata de numeroase terminatii nervoase care sunt deosebit de sensibile. Chiar si o despicatura foarte mica in peretele canalului anal poate fi foarte dureroasa, mai ales in timpul defecatiei cand muschii anusului sunt intinsi (detalii aici).
Cine sufera de fisuri anale?
Fisurile anale sunt destul de raspandite. Se estimeaza ca doar in SUA apar aproximativ 250.000 cazuri noi in fiecare an. Poate aparea la noi-nascuti si pe toata durata vietii, pana la batranete, si afecteaza ambele sexe in mod egal. De obicei este mai frecventa in perioada dintre maturitatea timpurie si varsta de mijloc. Sarcina si nasterea pot agrava sau declansa aceasta afectiune.
Cat timp dureaza?
Aproximativ 50-60% dintre fisurile anale se vindeca in mod spontan (detalii aici). Cu toate acestea, ele pot reaparea sau deveni cronice (unele dureaza cativa ani) la cealalta proportie de 40-50%.
Cum sunt diagnosticate fisurile anale?
Simptome ca durerea si sangerarile rectale il vor alerta pe doctorul dumneavoastra si va face o simpla examinare a capatului exterior al canalului anal. Daca exista o fisura acuta, aceasta va arata ca o mica ruptura in partea posterioara (la capatul inferior, aproape de sira spinarii) a anusului. Fisurile cronice au margini ingrosate si un nodul „santinela”, asa cum am mentionat anterior.
Diagnosticul corect este foarte important in stabilirea unui tratament care sa fie optim pentru Dvs. La clinica Proctoline beneficitati de tratament fara operatie si fara intrenare (detalii aici). Medcii nostrii sunt ultra specializati in depistarea si tratamentul afectiunilor ano-rectale, fara operatie si fara intrenare, ca alternativa la operatia chirurgicala calsica.