Tratamentul plagilor cronice este o sarcina dificila, cu atat mai greu de indeplinit in conditiile imbatranirii demografice. Aceasta problema nu mai este de mult o noutate in restul Uniunii Europene. Astfel, este in crestere numarul pacientilor varstnici care sufera de plagi cronice ce pot afecta integritatea tegumentara, ducand la aparitia ulcerelor.

Dintre acestea, cele mai frecvente sunt diabetul si bolile vasculare. De asemenea pielea persoanelor in varsta este mult mai usor de deteriorat, iar celulele imbatranite nu se regenereaza la fel de repede si nu pot avea un raspuns adegvat la stres.

Plagi Cronice

O plaga cronica este o rana care nu se vindeca intr-un set ordonat de etape si intr-o cantitate previzibila de timp, la fel ca o rana obisnuita, ranile care nu se vindeca in termen de trei luni sunt considerate plagi cronice. Procesul de vindecare se blocheaza intr-una sau mai multe faze ale procesului de cicatrizare. Aceste rani cauzeaza pacientilor stres emotional si fizic sever si creaza o povara semnificativa pacientilor pentru o ingrijire corespunzatoare.
Marea majoritate a plagilor cronice de la nivelul membrelor inferioare pot fi clasificate in urmatoarele categorii : ulcer varicos, ulcer diabetic (diabet zaharat), ulcere ischemice , ulcere mixte.

Pacientii cu plagi cronice reclama durerea ca fiind parte din viata lor, aceasta fiind una dintre principalele prioritati in managementul plagilor cronice ( impreuna cu depistarea cauzei ). Opt din zece pacientii cu ulcer varicos la picior au dureri datorate acestor ulcere varicoase, si tendinte similare sunt observate si pentru alte plagi cronice. Frustrari in ceea ce priveste analgezicele ineficiente si planuri de ingrijire pe care acesti pacienti au fost in imposibilitatea de a le urma, au fost de asemenea identificate.
Netratarea plagilor cronice duce la suprainfectarea lor bacteriana si aparitia mai multor complicatii: inflamatii ale tesutului subcutanat, afectarea sistemului osos, a articulatiilor si intr un stadiu final aparitia necrozelor (gangrena) – situatie in care amputatia membrului nu mai poate fi evitata. De aceea este necesar ca in cazul aparitiei unei modificari cat de mici la nivelul tegumentului (vezicula, roseata, fisura sau ulceratie) sa consultam cat mai urgent medicul specialist.

Tratament plagi cronice, ulcer varicos, rani diabetice

Tratamentul optim presupune identificarea si rezolvarea cauzelor, urmareste sa sustina procesele de vindecare propie a organismului, sa previna aparitia infectiei la nivelul ranii, sau daca pacientul ajunge cu rana infectata, sa reduca incarcarea microbiana si sa elimine infectia din rana.
Studiile clinice au demonstrat eficienta mentinerii unui mediu umed la nivelul plagii, acesta accelerand procesul de formare al celulelor noi si asigurand o vitalizare de doua ori mai rapida comparativ cu mediul uscat. Tratamentul umed bazat pe utilizarea pansamentelor interactive folosit si la Clinica Varicoline, s-a dovedit a fi foarte eficient in cazul plagilor cronice avand rezultate excelente si prevenind amputarea (detalii aici).
Tratamentul de care puteti beneficia in Clinica Varicoline , este complex, variaza in functie de gradul de avansare al afectiunii, este bine tolerat de pacienti si aplicabil in cazul pacientilor tratati ambulator.