Varicele sunt vene dilatate, sinuoase, pe sau aproape de suprafata pielii picioarelor. Cele mai multe varice de pe picioare nu sunt tratate.
Principalele interventii chirurgicale pentru afectiunile varicoase sunt ligaturarea si striping-ul. O astfel de interventie chirurgicala este foarte eficienta in cele mai multe cazuri si majoritatea pacientilor sunt incantati de rezultate, dar este departe de a fi perfecta. Este scump, necesita timp de recuperare, dureroase si de obicei, necesita un anestezic general. Cicatricile sunt inevitabile si reaparitia venelor varicoase se intampla in cel putin 10% din cazuri la pacientii cu interventie chirurgicala.

Varicele apar si in unele locuri neobisnuite. Pe scrot, de exemplu, acestea provoaca umflare, durere si reducerea fertilitatii, se numesc varicocele. La femei apar in zona pelvisului, acestea sunt responsabile pentru o mare parte din durerile pelviene nediagnosticate, precum varicele vulvare si clitorisului. Aceste doua tipuri de varice pot fi usor tratate printr-un procedeu numit embolizare in ambulatoriu.

Venele normale

Inima pompeaza continuu sange in corp pentru a distribui substante nutritive si pentru eliminarea deseurilor. Sangele este preluat de la inima de artere sub presiune inalta, ajunge in vasele de sange mici din tesuturi (de exemplu, muschii picioarelor) si este returnat la inima prin vene, care sunt tuburi flexibile cu pereti subtiri, in mod normal sub presiune relativ scazuta.

Venele profunde si superficiale din picioare

In picioare, exista doua sisteme principale de vene mari care functioneaza in paralel. Sistemul superficial (de suprafata) si sistemul profund.
Oamenii petrec mult timp in picioare si in aceasta pozitie inima este la aproximativ un metru sau mai mult fata de venele din partea inferioara a piciorului. Acest lucru face dificila circualtia sangelui de la picioare spre inima. Exista doua mecanisme principale care ajuta sangele sa ajunga inapoi la inima.
In primul rand este pompa musculara – Se contracta muschii si sangele din venele profunde situate intre muschi este impins spre inima.
Supapele din venele picioarelor – In picioare sanatoase, atunci cand muschii se contracta imping sangele din venele profunde spre inima. In acelasi timp supapele vaselor de sange opresc sangele sa coboare inapoi, astfel tot sangele din aceste vene circula in directia inimii. In stare de relaxare a musculaturii gambei, presiunea din vene scade si fluxurile de sange din sistemul superficial intra in sistemul profund. Exista, de asemenea valve care opresc sangele sa circule in mod gresit, dinspre sistemul profund spre sistemul superficial. Fluxul de sange din picioare este bine echilibrat de sangele pompat la inima si mentinerea unei presiuni scazute in vene.

Venele normale sunt in mare masura invizibile, fiind fie aproape de suprafata si foarte mici, fie mai mari dar mult mai profunde. La persoanele slabe sau musculoase, in special barbati, putem observa vene proeminente de suprafata, dar normale, iar acestea sunt usor de recunoscut, nu provoca probleme si nu necesita tratament.

Varice sau vene varicoase

Cand mecanismele normale ale fluxului sanguin venos din picioare nu functioneaza corect se dezvolta „insuficienta venoasa”, care se manifesta in mai multe moduri. O insuficienta venoasa mai usoara provoaca vene paianjen, care sunt, in principal, probleme cosmetice numai, dar pot fi asociate cu dureri (detalii aici). Pot fi afectate si vene care sunt pozitionate usor mai in profunzime si sunt numite vene reticulare. O insuficienta venoasa severa da nastere la venele varicoase comune si la 1-2% din populatia de peste 65 de ani provoaca modificari ale pielii si ulceratii varicoase.