Tratamentul pentru hemoroizi poate fi conservator sau radical. Tratamentul conservator inseamana regim igeno-dietetic, schimbarea stilului de viata si tratament simptomatic in functie de modul in care se manifesta hemoroizii. Daca ceea ce il supara pe pacient sunt durerile si senzatiile de arsura atunci poate recurge la creme dar nu supozitoare. Orice persoana afectata de hemoroizi trebuie sa evita supozitoarele de orice fel. Crem are rolul de a introduce hemoroizii inapoi in canalul anal, in momentul in care acestia au parasit canalul. Acea crema creeaza o pelicula si se evita iritatia mucoasei si astfel putem scapa de acele dureri sau usturimi. Pacientul nu trebuie sa persiste in acest tratament, daca dupa 4-5 zile de tratament nu s-au obtinut ameliorari atunci pacientul trebuie sa mearga obligatoriu la un consult medical de specialitate.
Daca ceea ce il supara pe pacient sunt sangerarile persistente la fiecare scaun, uneori chiar importante, atunci poate sa recurga la medicamente flebotrofice, care au rolul de a intarii un pic peretele venos si de a opri sangerarea. Lucrurile trebuie sa reintre in normal in 4-5 zile, daca nu se intampla acest lucru pacientul trebuie sa vina urgent la medic.
Daca aceste crize, simptome, apar o data la 6 luni-12 luni si pacientul obtine un confort acceptabil in 4-5 zile de tratament atunci este rational acest tip de tratament conservator.
Cand aceste crize apar foarte fregvent depasim varianta tratamentului conservator si se merge la tratament radical. Tratamentul radical inseamna indepartarea maselor hemoridale.
Pana nu de mult, singura metoda de tratament radical era operatia chirurgicala clasica. In prezent, tratamentul radical, adica indepartarea maselor hemoridale, se poate face si prin alte metode decat cea chirurgicala clasica. In mod normal, la tratament chirurgical (operatie) ar trebuii sa ajunga numai hemoroizii mari, de gradul 4, pentru ca restul hemoroizilor pot fi tratati foarte bine, si radical, prin alte metode mai putin agresive, mai putin traumatizante si mult mai sigure.