Desi nu reprezinta un subiect prea placut si de multe ori chiar tabu pentru sexul tare, problemele sexuale masculine (impotenta, ejaculare precoce, erectie slaba), sau in termini medicali disfunctiile sexuale masculine, exista si se manifesta asupra multor barbati, indiferent de varsta, culoare sau de pozitie sociala.

Chiar daca de obicei evitam sa vorbim despre lucrurile care nu ne fac placere este important in acelasi timp sa fim informati pentru a cunoaste cum sa ne comportam cand suntem pusi in fata unei astfel de situatii.

O problema sexuala sau o disfunctie sexuala se refera la o problema manifestata in orice moment al actului sexual care nu permite barbatului sau cuplului sa ajunga la satisfactie.

Desi studiile sugereaza ca disfucntiile sunt foarte commune, aproximativ 40% dintre femei si 31% dintre barbati raporteaza un anume grad de dificultate, este un subiect pe care multi oameni evita sa-l raporteze. Din fericire majoritatea cazurilor de disfunctii sexuale masculine (impotenta, ejaculare precoce, erectie slaba) sunt tratabile, dar este foarte important sa discutati aceste probleme cu partenera si cu medicul specialist.

In acest context confidentialitatea, confortul si increderea joaca un rol esential. Pacientii trebuie sa se simta in siguranta, nu trebuie sa fie expusi privirilor mai mult sau mai putin indiscrete iar clinicile de specialitate trebuie sa le respecte dorinta. Increderea este astfel prima etapa a procesului terapeutic.

Ce cauzeaza disfunctii sexuale masculine?

Cauzele pot fi multiple si de natura variata. Pot fi rezultatul unor probleme fizice sau psihice. Multe boli fizice sau medicale pot cauza probleme de natura sexuala. Dintre acestea putem enumera diabetul, bolile de inima, problemele urologice, dezechilibre hormonale, abuz de medicamente.

Cauzele psihologice includ stresul provocat de slujba, anxietatea, grija fata de performanta sexuala, probleme in relatie sau in mariaj, sentimente de vina sau efectele unei traume sexuale din trecut (detalii aici).

Cine este afectat de disfunctiile sexuale?

Disfunctiile sexuale pot aparea la adulti de toate varstele, natiile sau conditiile sociale. Cu toate acestea putem afirma ca sunt mai fregvente la cei cu varste inaintate.

Cel mai des intalnite disfunctii sexuale masculine sunt tulburarile de ejaculare, disfunctiia erectila si dorinta sexuala inhibata.

O abordare terapeutica centrata pe pacient, evaluat ca un sistem bio-psiho-socio-cultural este solutia cea mai adecvata care poate salva familiile de la destramare, cu consecintele dramatice implicite si de asemena poate reda pacientilor increderea in sine si stima pentru propia persoana, cu reflexii evidente in cariera profesionala si viata sociala in ansamblu.