Poate fi jenant sa aveti dificultati in mentinerea erectiei, sau daca nu puteti ajunge la ejaculare. Multi barbati au aceeasi problema, numita si impotenta sau disfunctie erectila.

Desi nu este un scenariu perfect, este important sa vorbesti cu prietenii si sa obtineti cateva sfaturi, daca sunteti ingrijorat cu privire la aceasta afectiune.
Cea mai frecventa cauza pentru impotenta la tineri este anxietatea. Aceasta poate include preocuparile legate de o sarcina nedorita, sau griji, pierderea erectiei atunci cand se foloseste prezervativul, etc.

Barbati de varsta medie

Cauzele obisnuite pentru impotenta la barbati de varsta mijlocie pot include stres, sentimente de vina, sau sex cu o partenera noua dupa multi ani de monogamie. Alte cauze pot include diabet.

Barbatii mai in varsta

Desi 70% dintre barbati in varsta de 70 de ani sau peste sunt inca activi sexual, impotenta devine mult mai probabila pe masura ce imbatranim. Acest lucru poate fi legat de deteriorarea vaselor de sange care transporta sangele la nivelul penisului, de deteriorarea inimii sau creierului.

Atat barbatii, cat si femeile pot avea probleme care le afecteaza viata sexuale. Este posibil ca barbatii sa fi pierdut interesul pentru sex, sau nu pot sa mentina o erectie, sau au dificultati cu ejacularea precoce, sau sa aiba dificultati in obtinerea orgasmului. Exista multe motive pentru care barbatii pot avea probleme sexuale.

Motivele fizice pentru impotenta:

Efectele secundare datorate medicamentelor (in special medicamente pentru tensiune arteriala sau depresie)
Alte boli sau infectii
Diabet
Fumatul si consumul excesiv de alcool
Barbati supraponderali
Deteriorare a arterelor, frecvente la barbatii mai in varsta, in special cei cu tensiune arteriala crescuta
Consum de droguri, cum ar fi cocaina

Motive psihologice pentru impotenta:

Stres, care poate fi legat de viata sexuala sau alte probleme de viata
Preocuparile legate de relatia sexuala curenta
Depresia si oboseala
Orice sentimente de vinovatie despre performantele sexuale sau sanatatea ta sexuala.

Trebuie sa fim constienti de faptul ca marea majoritate a cauzelor fizice sau psihologice ale impotentei sunt temporare. Aceste cauze pot pleca la fel de repede cum au aparut. Dar daca problema este la partenera dumneavoastra, ar trebui sa cautati sfaturi in intimitatea cuplului. Grijile nu aduc nimic benefic, daca iti faci griji nu poti decat sa-ti faci rau.
Tratamentele pentru impotenta s-au imbunatatit foarte mult in ultimii 10 ani (detalii aici). Marea majoritate a barbatilor se pot astepta la o revenire a activitatii sexuale dupa consiliere si tratament. Intr-adevar, multi barbati spun ca tratamentul le-a transformat viata.