Care sunt cauzele pentru varice?

Varicele si venele paianjen se formeaza atunci cand mecanismul normal al fluxului de sange venos nu functioneaza corespunzator. Cand mecanismele normale ale fluxului sanguin venos din picioare nu functioneaza corect se dezvolta insuficienta venoasa, care se manifesta in mai multe moduri. O insuficienta venoasa mai usoara provoaca vene paianjen, care sunt, in principal,  probleme cosmetice numai, dar pot fi asociate cu dureri. Pot fi afectate si vene care sunt pozitionate usor mai in profundzime si sunt numite vene reticulare. O insuficienta venoasa severa da nastere la venele varicoase comune si la 1-2% din populatia de peste 65 de ani provoaca modificari ale pielii si ulceratii varicoase.

Aceste probleme apar pentru ca presiunea este prea mare in venele cu pereti subtiri, care sunt proiectate pentru a rezista doar presiunii joase. Insuficienta venoasa poate fi cauzata de obstructie venoasa profunda; defectarea pompei musculare si valve care nu mai functioneaza.
Obstructie venoasa profunda poate fi cauzata de tromboza venoasa profunda. Defectarea pompei musculare apare in orice stare in care muschii gambei sunt foarte slabi. Daca aceasta persista, provoaca insuficienta.

Cauzele pentru varice pot fi sintetizate astfel:

Pompa musculara slaba
Supape care nu functioneaza in venele picioarelor
Actiune muscular slaba

De departe, cea mai frecventa cauza pentru insuficienta venoasa si vene varicoase este nefunctionarea supapelor care poate rezulta din defecte mostenite genetic ale supapelor (cel mai frecvent); hormoni (de exemplu, in timpul sarcinii); traumatisme, tromboza anterioara sau muschi slabi.
Odata ce o supapa este deteriorata, permitand reflux de sange prin ea, vena respectiva se va intinde datorita presiunii. Acest lucru face ca urmatoarea supapa sa cedeze la randul ei si procesul continua ca un efect de domino, rezultand mai multe supape defecte si in cele din urma o vena varicoasa.

Efectul de domino in formarea varicelor

Dupa cum puteti observa, cel mai important factor sunt genele tale; Parintii tai au varice?
In cazul in care supapele nu functioneaza corect se formeaza reflux de sange in vene. Detectarea, localizarea si tratamentul refluxului este crucial pentru gestionarea eficienta a tuturor problemelor insuficientei venoase, inclusiv vene varicoase, vene reticulare, vene paianjen si ulceratii.

Diagnostic si planificarea tratamentului pentru varice

Cele mai eficiente tratamente pentru varice sunt minim invazive si ghidate de imagistica medicala precisa, inclusiv sub ghidaj ecografic (detalii aici).
Este unanim acceptat faptul ca tratamentul de succes al varicelor necesita o imagistica buna, scanare cu ecogaf dopler, ceea ce arata modul in care functioneaza venele. Chiar si in cazul venelor paianjen, mai putin periculoase, este important sa verificam functionarea supapelor si refluxul sanguin pentru a putea controla orice fel de problema venoase care neglijata poate avea complicatii mai grave. Un tratament care nu tine cont de aceste lucruri ar putea avea succes pe termen scurt, pe termen lung afectiunea va reaparea si mai puternic.
Ecografia este un test medical noninvaziv, rapid si nedureros. Este bine daca medicul care efectueaza tratamentul personalizat efectueaza ecografia in momentul consultatiei. Acest lucru ii permite sa stabileasca exact ce tratament este cel mai bun pentru pacient.