Foarte muti pacienti intreaba daca exista riscul ca hemoroizii sa mai reapara. Nimeni nu poate garanta 100% ca hemoroizii nu vor recidiva pentru ca garantii 100% se pot da numai in situatia in care nu mai avem vene in zona anala, lucru evident imposibil. Din pacate, genetica si caracteristicile mostenite ale venelor nu le putem vindeca nici prin operatie si nici prin tratamente. Tot ce putem face este sa aratam optiunile de tratament cu cel mai mic procent de recidiva.
Ligaturile cu benzi elastice dau cel mai mic procent de recidiva pentru ca, chiar daca la nivelul plexului hemoroidal superior raman vene, ele sunt inglobate intr-un tesut cicatriceal, ca urmare a ligaturilor spucesive si sunt tinute ca intr-un cofrag, neavnd posibilitaea sa se dilate. Intre plexul hemoroidal superior si restul canalului anal, aproximativ la jumatatea canalului anal exista o formatiune anatomica mai mult sau mai putin evidenta care sustine plexul si nu ii da voie sa alunece in jos, este asa numitul Ligament a lui Parks. Persoanele care prezinta un sistem venos deficitar este datorita faptului ca acest tesut conjunctiv elastic este deficitar si atunci, si acest5 ligament al lui Parks este format dintr-un tesut conjunctiv elastic deficitar care se intinde si permite alunecarea hemoroizilor.
Ligaturile supcesive lasa tesut cicatriceal care pe langa tesut elastic mai are si tesut fibros si atunci mentin plexul incorsetat si nu permit dezvoltarea recidivei. Cu toate aceste nu poate oferii nimeni garantia ca 100% hemoroizii nu pot recidiva.