Deci, care sunt diferitele grade de evolutie a hemoroizilor? Medicii impart starea hemoroizilor in patru grade, de la usor la grav:

Hemoroizi de gradul 1

Este prima faza in evolutia hemoroizilor. In aceasta faza apare o anumita dilatare a venelor, insotita uneori si de sangerari si dureri usoare. Persoanele care sufera de hemoroizi de gradul 1 incearca, in general, sa scape de probleme fara a apela la medic, unii folosind chiar diferite „leacuri babesti” ca tratament. Numai ca in multe cazuri, acest fenomen are tendinta sa se inrautateasca, ajungandu-se astfel la gradul 2. Caci evolutia hemoroizilor poate fi comparata cu o calatorie cu magina. Din momentul in care fenomenul intra in viteza intai, este deja greu sa-l mai opresti… Persoanele constiente, carora le pasa mult de sanatatea lor nu vor neglija problema hemoroizilor chiar si in acest caz, adresandu-se imediat unui medic specialist. Cei care apeleaza la tratamentul in clinica PROCTOLINE, in primul stadiu al problemei face cel mai bun lucru, deoarece un tratament profesional facut de un medic proctolog specialist poate opri aceasta afectiune cand inca nu este grava, iar in acest domeniu medicii de Ia PROCTOLINE sunt specialistii.

Hemoroizi de gradul 2

Cand hemoroizii de gradul 1 evolueala ajungand la gradul 2, avem deja de-a face cu o suferinta. Sangerarea se intensifica, durerea este suparatoare si deranjanta atunci cand vrem sa stam pe scaun si sa nu mai vorbim de lucruri neplacute ca hemoroizii care ies din anus si „privesc” in afara. In acest stadiu, bolnavul pur si simplu isi „intalneste” hemoroizii la fiecare vizita la W.C. Orice efort fizic facut in regiunea abdomenului inferior si a bazinului poate provoca iesirea hemoroizilor din rect. Aflati ca acest lucru poate fi foarte stanjenitor. In orice caz, hemoroizii de gradul 2 au obligatoriu nevoie de o vizita urgenta la doctorul proctolog specialist. Din experienta acumulata timp de atatia ani la clinica PROCTOLINE, medicii nostrii pot spune ca majoritatea pacientilor pe care i-au tratat la PROCTOLINE sufera de hemoroizi de gradul 2. Sangerarile, durerea si prolapsul hemoroizilor ii determina sa alerge repede la clinica si foarte bine fac. Noi ii ajutam, oprind astfel evolutia bolii. Sunt toate sansele ca un bolnav care nu-si trateaza problema in aceasta faza sa fie nevoit sa ajunga pe masa de operatie intr-un viitor nu foarte indepartat…”

Hemoroizi de gradul 3

In faza a treia se „ivesc” hemoroizii interni dupa activitatea intestinala, bolnavul simtind ca i-a „crescut codita” si, pentru a-i baga la loc, el trebuie sa-i introduca inapoi cu degetul… Si in aceasta faza este inca posibil tratamentul fara sa fie nevoie de internare si de interventie chirurgicala, aceasta fiind specialitatea proctologilor care lucreaza la PROCTOLINE. Cu ajutorul unei aparaturi speciale si a metodelor avansate de tratament, medicii de la PROCTOLINE reusesc sa rezolve problema in numai cateva sedinte de tratament scurte, fiecare durand cateva minute. Cel care neglijeaza boala si nu face tratament in aceasta faza, se indreapta cu ochii deschisi catre sala de operatii.

Hemoroizi de gradul 4

In aceasta faza sangerarea si durerea devin insuportabile. Doar operatia, care necesita anestezie si, nu de putine ori, este insotita de sechele postoperatorii, poate ajuta. Sau rugaciunile… Nu trebuie sa se ajunga la aceasta faza. Trebuie sa amintim ca operatia de hemoroizi este considerata una din cele mai neplacute interventii chirurgicale. In general, este nevoie de o perioada de refacere de cateva saptamani, acasa, in vreme ce tratamentul la clinica PROCTOLINE, dace este facut la timp, nici macar nu afecteaza rutina zilnica. Oamenii vin la tratament la clinica direct de la serviciu, fara nici o pregatire speciala fara sa tina post si fare sa fie nevoie de clisma. Dar este important sa le spunem cititorilor ca si in cazurile in care „cauza” pare „pierduta” iar pacientului i-a fost deja recomandata operatia, merita sa se adreseze si clinicii PROCTOLINE pentru a primi o a doua opinie medicala. In multe din cazuri proctologii din cadrul PROCTOLINE au reusit sa rezolve problema si fara operatie.