Aflati cum sa se diferentieze psoriazisul scalpului de matreata, si modul in care puteti trata in mod eficient aceasta forma de psoriazis. Primele semne de  psoriazis apar de obicei pe brate, gat, si picioare, dar de fapt, pot aparea oriunde pe corp si inclusiv pe scalp. In timp ce unii oameni au doar psoriazis la nivelul scalpului, cei mai multi oameni cu psoriazis pe scalp au si alte parti ale corpului afectate de psoriazis.

La debut, psoriazisul scalpului, de multe ori, este confundat cu dermatita seboreica (matreata). Matreata genereaza o mancarime mai mare si are un aspect alb-gabui, in schimb, psoriazis – fie ca este vorba de scalp sau orice alta parte a corpului – tinde sa formeze placi mai groase de culoare argintie.
Psoriazisiul in zona scalpului genereaza mancarimi si devine usor iritat in timpul unui episod acut si de asemenea, poate afecta linia parului sau se strecoara in jos pe frunte, ceafa, gat sau urechi.
Mai mult de 50% dintre pacientii cu psoriazis au scalpul afectat de aceasta boala.

Tratamentul pentru psoriazis in zona scalpului

Tratamentele sistemice si lumina ultravioleta poate fi utilizata in cazul psoriazisului la scalp, la fel ca in cazul altor parti ale corpului. Medicamente cu steroizii pot fi injectate in leziunile din scalp
Primul pas in tratarea psoriazisului scalpului implica sa scoatem solzii de piele formati pentru a ajuta medicamentele sa patrunda in piele. O modalitate comuna de a face acest lucru este prin utilizarea de tratamente keratolitice, care contin ingrediente active, cum ar fi acidul salicilic, uree, acid lactic, sau fenol, care sunt concepute pentru a dizolva solzii de piele.
Un alt mod de a se inmuia si a  se desface placile scalpului este de a aplica uleiuri, lotiuni, creme, unguente.
Daca placile de psoriazis au fost inmuiate, le puteti elimina cu un pieptene cu dinti fini sau cu o perie. O data ce placile de psoriazis au fost indepartate total sau partial, samponarea este o modalitate buna de a obtine un scalp curat. Periajul sau pieptanarea prea puternica poate rupe pielea si poate sa conduca la infectie. Aceastea pot cauza ruperea firelor de par de la nivelul scalpului, cauzand pierderea temporara a parului.
Sampoane cu ingrediente precum gudron si acid salicilic pot fi de ajutor.  Medicamentele topice sau spuma lichida sunt usor de aplicat pe scalp.

Cu toate acestea, simptomele severe pot necesita utilizarea de medicamente pe cale orala, coroborat cu astfel de tratamente. Inainte de a incepe orice tratament topic al scalpului se recomanda aplicarea unui plasture de testare pentru medicamente, intr-un loc discret de pe cap.
In unele cazuri, tratamentele pot cauza iritatii sau pierderea temporara a parului. Parul ar trebui sa creasca din nou. Cu toate acestea, in cazul in care pierderea parului persista dupa ce ati tratat psoriazisul, ar trebui sa consultati un dermatolog.

In timp ce simptomele pentru psoriazis la scalp pot parea ca vin si pleaca, psoriazisul este o afectiune cronica, care va trebui sa fie tratata si gestionata in timp.

Tratarea prompta a psoriazisului este cel mai bun mod de a reduce impactul acesteia asupra aspectului dumneavoastra (detalii aici).
Daca banuiti ca aveti psoriazis pe scalp, consultati un medic cat mai curand posibil pentru un diagnostic precis si pentru o strategie de tratament al psoriazisului cat mai benefic pentru tine.