Masuri de preventie pentru varice

Evitarea ortostatismului prelungit mai ales in pozitie statica.

Trebuiesc purtate compresii elastic cu presiune usoara, speciale pentru preventie, este recomandat masaj usor de la extrenmitate catre radacina membrului de cateva ori pe zi. In perioadele de repaus sau la sfarsitul zilei, picioarele ridicate la 20-30 de centimetri deasupra planului patului, sprijinite pe o perna, patura, etc. Acest lucru sprijina circulatia de retur, relaxam sistemul venos si intarziem cat mai mult aparitia varicelor evidente.
Primele simptome varice pot aparea imediat daca este vorba despre o perforanta a carei valvula osciala este incompetenta ca urmare a unui traumatism, refluxul se produce si apare dialtatia venei superficiale. De la nivelul de la care se manifesta refluxul, practic cea mai mare perforanta este considerate crosa venei safene interne.

Sistemul venos superficial este impartit in doua retele. Reteaua venoasa safeniana, care cuprinde cele doua magistrale mari, safena interna si safena externa si reteaua venoasa extrasafeniana care cuprinde vene superficiale ce se varsa direct in venele profunde ci nu in trunchiul principal adica in safena. Din aceasta cauza exista cazuri in care o persoana se poate opera de varice pe trunchiul principal, pe vena safena mare sau vena safena mica sau amandoua si sa constate ca la un momentdat ii apar din nou varice.
Aceasta situatie nu este o recidiva pentru ca operatia de varice indeparteaza o vena modificata, recidiva in adevaratul sens al cuvantului ar insemna reaparitia varicelor pe aceeasi vena, ori acea vena nu mai exista. In acest caz avem de aface cu recidiva afectinii care apare pe alt vas de sange, apare in alta parte.

Tratamentul pentru varice

A debutat prin secolul 18, primele intervantii au constat in rezectia (eliminarea) venelor varicoase sau dilatate. In acea perioada nu se cunostea rolul refluxului, ulterior s-a constatat la pacienti cu varice mari, care se intind pe toata lungimea fetei interne a piciorului sau varice ale trunchiului venei safenei intrene. Cel mai fregvent, aceste varice apar cand refluxul se produce la varsarea venei safene in vena femurala, la nivelul crosei safene. In acest caz vena se dilata incepand de la radacina membrului pana jos la glezna.
Daca refluxul apare numai la nivelul safenei este suficient sa se faca o deconexiune intre vena safena si vena femurala si se suprimeaza refluxul.
In momentul in care sa constatat roulul refluxului in evolutia bolii varicoase s-a modificat si tratamentul si s-a mers pe suprimarea refluxului. In trecut singurele metode de tratament varice erau metodele chirurgicale. Sa constatat ca, chiar daca s-a eliminat vena dilatata reapar varicele.
In trecut se considera ca inafara de crosa safenei mai exista doua vene perforante in treimea distala a coapsei, alte doua-trei vene in treimea superioara a gambei, si daca suprimam aceste perforante este exclusa recidiva. Dupa studii mai aprofundate s-a constatat ca numarul perforantelor care fac legatura intre sistemul venos superficial si cel profund este mult mai mare, intre 145 si 170 la nivelul unui membru inferior. Dintre acestea, cel mai fregvent duc la aparitia bolii varicoase 10 dintre aceste vene.

Cel mai important de retinut este unde se produce refluxul sanguin!

Refluxul produs la nivelul coapsei sau la nivelul treimii superioare a gambei duce la aparitia varicelor. Refluxul in doua treimi distale ale gambei duce la aparitia ulcerelor varicoase, ceea ce necesita alt tip de tratament pentru ca vorbim de alta afectiune.
De asemena varicele netratate pot evolua in ulcer varicose (ulcer de gamba) pentru ca boala varicoasa este evolutiva spre agravare, nu are tendinta la vindecare si daca pana in secolul 19 chirurgia era singura metoda terapeutica, ulterior s-au cautat si alte metode si acum se poate beneficia de tratatment chirurgical, scleroterapie, tratament fizical si medicamentos.
Aceste metode sunt complementare, nu se exclude si trebuiesc adaptate in functie de situatia bolnavului.