Psoriazisul nu este contagios si nu poate fi raspandit prin contact sau schimb de fluide corporale.
Aceasta schimbare face ca celulele sa se formeze rapid pe suprafata pielii in doar cateva zile (pentru cei care nu au psoriazis, acest proces dureaza de obicei aproximativ o luna).Aceste celule ale pielii suplimentare formeaza placi groase, senzatie de mancarime, zone uscate si rosii pe suprafata pielii (detalii aici).
Este psoriazisul o afectiune contagioasa?
Cu toate ca este nevoie de mai multa cercetare pentru a intelege pe deplin psoriazisul, stim ca aceasta afectiune nu este contagiosa.
Cu alte cuvinte, nu se poate raspandi boala prin atingere, salvia, sau in timpul unui contact sexual.
Este psoriazisul o afectiune genetica?
Pe langa sistemul imunitar, factorii genetici va pot predispune sau nu la psoriazis. Oamenii care dezvolta psoriazis au de obicei unul sau mai multi membri ai familiei, cu aceasta afectiune. Avand membrii de familie care sufera de psoriazis nu inseamna ca vei avea cu siguranta psoriazis, cu toate acestea vei fi predispus.
Cel putin 10% din populatie, mosteneste una sau mai multe gene care creeaza o predispozitie pentru psoriazis. In ciuda acestui fapt, doar doua-trei procente din acesti oameni dezvolta de fapt boala psoriazis.
Cea mai buna explicatie: Persoanele care fac psoriazis au o anumita combinatie sau „mix” de gene si sunt expuse la un mediu declansator – unele cauze sunt inca necunoscute – care duce la dezvoltarea de psoriazis.
Factori de risc pentru psoriazis
In timp ce oricine poate dezvolta psoriazis, urmatorii factori pot creste riscul aparitiei:
Istoricul familial: Avand un parinte cu psoriazis creste riscul, si avand doi parinti cu aceasta afectiune riscul se mareste.
Infectii: Persoanele cu HIV sunt mai susceptibile pentru a dezvolta psoriazis. In plus, copiii si adultii tineri cu infectii recurente, cum ar fi amigdalita streptococica, pot prezenta un risc crescut.
Stresul: Din moment ce stresul poate avea un impact asupra sistemul imunitar, nivelurile ridicate de stres pot creste riscul de psoriazis.
Obezitatea: Fiind supraponderali creste riscul, afectiunea psoriazis se dezvolta de multe ori in cutele si faldurile pielii.
Fumatul: Tutunul creste riscul si severitatea psoriazisului, si poate initia dezvoltarea bolii.