Ulcer diabetic sau rani care apar la 15% dintre pacientii care au diabet zaharat de ceva timp. Riscul amputarii membrelor creste de 8 ori la acesti pacienti odata ce ranile diabetice se dezvolta.

Care sunt cauzele ulcerelor piciorului diabetic?

Ranile diabetice sunt cauzate de neuropatie (nervi) si de cauze vasculare (vase de sange) care produc complicatii.
Leziunile nervilor datorate diabetului zaharat cauzeaza atenuarea sau pierderea completa a sensibilitatii in picioare. Acest lucru este cunoscut sub numele de neuropatie periferica. Presiunea de la pantofi, taieturi, vanatai, sau orice prejudiciu pentru picior poate trece neobservat. Pierderea sensibilitatii face ca pacientul sa nu fie avertizat ca pielea este accidentata si poate duce la pierderea pielii, vezicule si ulceratii.

Boala vasculara este de asemenea o problema majora in diabet si afecteaza in special vasele de sange foarte mici care alimenteaza pielea (microangiopatia). In aceasta situatie medicul poate gasi impulsuri normale in picioare, deoarece arterele nu sunt foarte afectate. Cu toate acestea unii pacientii cu diabet zaharat pot avea circulatia sanguina foarte incetinita, astfel incat nu simt nici un impuls (ischemia). Lipsa fluxului de sange oxigenat poate duce la ulceratii in cazul pacientilor cu picior diabetic. In acest caz vindecarea ranilor este afectata.
Boala vasculara este agravata de fumat.

Care sunt semnele si simptomele pentru rani diabetice?

Nu este neobisnuit ca pacientii sa aibe rani diabetice de ceva timp, inainte de a se prezenta la medic, deoarece, ranile diabetice, in mod frecvent, nu provoaca dureri.

In functie de severitate, un ulcer diabetic, poate fi clasificat intre 0 si 3:

0: exista risc, fara ulceratii
1: ulceratii superficiale fara infectie
2: ulceratii profunde cu expunerea tendoanelor si articulatiilor
3: ulceratii extinse sau abcese

Tesutul din jurul unei rani diabetice poate deveni negru din cauza lipsei fluxului de sange in picior. In cazurile severe pot sa apara gangrena diabetica partiala sau completa.

Diabetici sunt de asemenea foarte predispuse la infectii secundare in ranile diabetice (infectii ale plagilor) si tesutului inconjuratoar.

Ce este managementul pentru rani diabetice?

Managementul ranilor piciorului diabetic vizeaza in primul rand prevenirea acestora. Strategiile includ:
Optimizarea controlul diabetului zaharat, pentru a reduce neuropatia si complicatiile vasculare
Renuntati la fumat daca este cazul.
Aplica pielii si unghiilor ingrijire preventiva: examineaza pielea ambelor picioare cu atentie si taiati unghiile de la picioare in mod regulat. Consultati medicul daca aveti orice probleme de piele, cum ar fi umflaturi, fisuri sau dermatite.
Incaltaminte confortabila: pantofii trebuie sa fie moi si talpile sa fie confortabile.

Daca deja s-a dezvoltat un ulcer diabetic trebuie stabilita cauza.

Cauza pentru ulcer diabetic poate fi de natura neuropatica, cauze vasculare sau ambele.

Ranile diabetice trebuie sa fie protejate pana se vindeca, evitand lovituri, taieturi, etc. Trebuie sa se faca eforturi sustinute pentru a evita aparitia unui alt ulcer prin purtarea de incaltaminte comfortabila si examinarea frecventa a pielii.

Ulcerele vasculare ischemice trebuie sa fie evaluate de medicul chirurg vascular pentru a determina gradul de deteriorare si daca este necesara o interventie chirurgicala; in cazuri severe se poate ajunge la amputarea partiala a membrelor.

Pentru ranii cronice, orice tesut mort al suprafetei trebuie curatat – eliminat si folosite pansamente sintetice pentru a asigura un mediu umed. In acest caz trebuie consultat un medic specialist pentru a stabili cel mai bun pansament pentru dumneavoastra, aceasta depinde de tipul de ulcer si stadiul de vindecare.

Pot fi prescrise antibiotice in cazul in care exista o infectie semnificativa!