Se poate prevenii aparitia varicelor?

In mod cert nu se pot inlatura toti factorii de risc. O persoana care are incarcatura genetica, daca isi ia masurile de preventie de la primele simptome (senzatie de picior greu, micile edeme vesperale) poate prevenii sau poate amana cat mai mult aparitia acestor varice.

In timpul verii simptomele varicelor se accentueaza sau apar primele simptome la persoanele predispose pentru varice. Acest lucru se intampla datorita caldurii si a expunerii la soare.
In aceste cazuri aveti nevoie de o vizita la medic pentru evaluarea situatiei medicale. Cele mai fregvente cazuri sunt insuficienta venoasa cronica stadiul 0 sau chiar stadiul 1, si in aceste situatii se recomanda masuri de preventive, masaje usoare, evitarea statului in picioare in pozitie statica, tratament cu flebotonice, compresiune elastica de preventive la valori de preventive. De asemenea se recomanda ridicarea picioarelor in timpul perioadelor de odihna si evitarea pozitiei picior peste picior pentru ca asa apar mici dilatatii la nivelul genunchiului, pe partea cealalta a piciorului.

Avantajele scleropatiei in tratamentul varicelor

Scleropatia poate fi folosita ca metoda de tratament de sine statator, ca unic tratament impotriva varicelor, in situatiile in care este posibil acest lucru. Scleropatia da rezultate foarte buna in asociere cu compresiunea elastic externa.
In primul rand trebuie sa retinem ca tratamentul modern al varicelor, tinand cont de etipatrogenia venelor varicoase, ar trebuii sa fie un tratament multimodal, un tratament care sa asocieze macar doua metode terapeutice din cele enumerate (chirurgical, scleroterapie, compresiune elastic, tratament farmacologic).
Operatia chirurgicala clasica nu scuteste pacientul de compresiunea elastic externa. Daca se doreste pastrarea aspectului estetic al piciorului este bine ca operatia sa fie facuta, pe cat posibil, asa cum se face operatia clasica, sa nu se faca incizii suplimentare pentru rezectia unor pachete varicoase pentru ca acele pachete varicoase restante pot disparea de la sine daca dilatatia se afla pe anumiti afluenti safenieni care au fost dilatati secundar afectarii trunchiului principal. De retinut ca operatia chirurgicala sa face doar intr-un stadiu avansat al varicelor.

aceasta vena safena va fi dilatata de sus pana jos, acest lucru va face ca varicele sa arate ca niste serpi pe picioare. Venele acestea nu se umplu cu sangele care merge de la degetele piciorelor catre radacina piciorului ci cu sange care iese din sistemul venos profund si trece in sistemul venos superficial.
Sistemul venos profund transporta acest sange pana la radacina membrului dupa care sangele coboara prin sistemul venos superficial si circula ca intr-un cerc.
Acest lucru supune unei presiuni mari sistemul valvelor axiale ale sistemului venos profund (detalii aici).

In momentul in care aceste valve cedeaza, situatia nu mai poate fi rezolvata nici cu ajutorul chirurgiei pentru ca, operand pacientul acesta va ramane cu edeme, ulcere de gamba si volumul piciorului va ajunge de trei ori mai mare decat un picior sanatos.
Pentru a evita aceste situatii trebuie sa ne prezentam la medic din timp caz in care putem elimina varicele cu ajutorul scleropatiei, o metoda de tratament chirurgical non-invaziv, nedureros si care nu presupune perioade de invaliditate. In acest fel se evita situatia la care se ajunge la o infirmitate foarte mare, chiar si fara aparitia ulcerului de gamba.
Trebuie precizat ca senzatia de picior greu sau umflarea unor mici vene se incadreza in stadiul 0 sau 1 al evolutiei insuficientei venoase care poate merge pana la stadiul 6, unde nu mai putem trata ci doar putem ingrijii si reduce din efectele afectiunii. Acest grad 6 este asociat cu multe complicatii medicale periculoase, cum ar fi picior umflat, dermita de staza, micoze, ulcere de gamba, etc.
Ulcerele de gamba apar cu 1-1,5 cm si pot ajunge sa cuprinda intreaga gamba, sunt rani care necesita tratamente de luni sau ani de zile fara sa se vindece.
Daca la afectiunile arteriale primul simptom il reprezinta modificarea anatomica a arterelor si dupa aceea insuficienta circulatorie, la afectiunile venoase, varice, primul simptom il reprezinta tulburarea functionala sau refluxul care in timp duce la modificari anatomice ale venelor. Boala trebuie tratata inainte sa se produca modificari ireversibile.