Ce inseamna varice?

Varicele sunt dilatatii ale venelor apartinand sistemului venos superficial al membrelor inferioare. Boala varicoasa reprezinta un tribut pe care omul trebuie sa-l plateasca statiunii bipede.
Venele membrelor inferioare sunt singurele vene care au valvule spre deosebire de celelalte vene.
Valvulele sunt formatiuni endovenoase care au aspectul unor cuiburi de randunica pozitionate fata in fata. Rolul valvulelor este de a permite circulatia in axul venos intr-un singur sens, de la periferie catre cord. Daca aceste valvule nu ar exista, in momentul in care stam in picioare, asupra peretelui venos de la nivelul piciorului s-ar exercita o presiune egala cu coloana de sange care este de fapt lungimea membrului, 1 -1,20 metri la persoanele mai inalte. Prezenta valvelor face ca asupra peretelui venos sa se exercite o presiune egala cu distanta dintre doua perechi de valvule, adica 10-15 cm si in acest fel sa nu se dilate peretele venos. Daca nu ar exista aceste valvule am fi in situatia celor cu o boala varicoasa avansata si neglijata (detalii aici).

La nivelul membrului inferior exista doua retele venoase importante, reteaua venoasa profunda si reteaua venoasa superficiala. Reteaua venoasa profunda este reprezentata de venele satelite arterelor regiunii. Ele sunt situate intre masele musculare ale membrului. Nu se dilate niciodata, nu apar varice in venele profunde pentru ca ele sunt imbracate in mase musculare, contractia musculara determina ascensiunea coloanei sanguine.

Cum se formeaza varicele?

Varice apar la nivelul retelei venoase superficiale si primul moment in aparitia acestor varice il reprezinta boala de reflux.
Aceste doua retele venoase principale (reteaua superficiala  si profunda) sunt conectate intre ele prin intermediul asa numitelor vene perforante. Venele perforante sunt vene care fac legatura intre vena superficiala si vena profunda, perforand sau traversand aponevroza de invelis.
Circulatia sangelui se face de la periferie catre inima, si din sistemul venos superficial spre cel profund.