Hemoroizii sunt o problema foarte frecventa despre care s-a scris inca din cele mai vechi timpuri.
Hemoroizii sunt, de fapt, probleme vasculare.
Hemoroizi interni sunt perne fibrovasculare care sunt normale si cu care ne nastem. Pe masura ce inaintam in varsta si se produc unele schimbari in organism, aceste perne fibrovasculare pot deveni, sau nu, o problema.
Afectiunea debuteaza cu hemoroizi interni.
Atunci cand pacientii vin si spun, „pur si simplu am hemoroizi externi”, este foarte putin probabil sa aiba dreptate. Mult mai probabil, ei au hemoroizi interni care au prolabat (hemoroizi care au iesin din anus spre exterior). Atunci cand vorbim despre un tratament, ne vom indrepta atentia spre plexul hemoroidal intern, pentru ca aici apare cauza bolii hemoroidale, chiar daca pacientul poate avea hemoroizi prolabati si prin urmare, hemoroizi externi.
Hemoroizii interni, de obicei, nu sunt durerosi, deoarece endodermul din rect este insensibil la durere, spre deosebire de ectodermul din anus. Hemoroizii din zona acoperita de ectoderm anal pot deveni destul de durerosi, mai ales in cazul in care acesti hemoroizi devin trombozati.
Examinarea medicala pentru hemoroizi
In mod obisnuit se face un examen digital rectal si perianal.
De asemena se urmaresc si fisurile anale, deoarece aproximativ 20% dintre pacientii cu hemoroizi vor avea o fisura anala. Senzatia clasica pentru fisuri anale este „ca o lama de ras sau o bucata de sticla care iese cand trebuie sa treci scaunul”. Este important sa mentionam faptul ca aceste rupturi sunt in linia mediana – 90% in linia mediana posterioara, iar 10% din linia mediana anterioara, pentru fisura anala standard.
Daca este depistata o fisura anala pe linia mediana, trebuie sa luam in considerare si alte afectini, cum ar fi boala Crohn sau afectiuni cum ar fi tuberculoza sau granulomatoza actinomicoza. O varietate de afectiuni pot provoca fisuri anale care nu sunt fisuri anale standard.
Simptome pentru hemoroizi
Hemoroizii provoaca de obicei simptome de arsura si mancarime, precum si semne de sangerare. Hemoroizi interni pot secreta un pic de mucus, iar in cazul in care acest mucus ajunge la ectodermul anal, poate fi foarte iritant. Pruritul, sau mancarimea perianala, este o un simptom foarte frecvent.
Trebuie sa acordam o atentie deosebita si trebuie ca pacientii sa fie intrebati despre, scurgeri de fecale. Acesta este un lucru pe care multi pacienti l-au experimentat, dar putini dintre ei vor recunoaste ca l-au experimentat.
Acest lucru se poate intampla foarte frecvent in cazul hemoroizilor, deoarece prolapsul hemoroizilor interni prin canalul anal, are un efect de fitil si este un factor oarecum perturbator pentru sfincterul anal, asa ca pot aparea scurgeri fecale si murdarirea lenjeriei intime. Cand vorbim despre tratament hemoroizi, rezolvarea scurgerilor de fecale este deosebit de importanta pentru pacienti.