Ranile cronice, indiferent ca vorbim despre un ulcer varicos, rani diabetice, etc necesita ingrijire complexa, deoarece acestea au o multitudine de cauze si complicatii.

O rana cronica durerosa indica adesea ca exista ceva in neregula si ca aceasta necesita interventie medicala.
Tratarea cauzelor cronicizarii trebuie sa implice stabilirea diagnosticului corect si initierea tratamentului corespunzator pentru rana.
Prin cunoasterea istoricului medical al pacientului si o strategie optima de gestionare a durerii se poate obtine rezultate de succes.
Studiul durerii cronice in rani este in faza incipienta si nu ofera probe concludente pentru a ghida medicul. Ranile cronice necesita ingrijiri complexe, deoarece acestea au o multitudine de cauze si de complicatii.
O baza pentru gestionarea ranilor cronice, utilizata pe scara larga de catre specialistii in ingrijirea plagilor, se compune din patru principii majore:
1.    Tratarea cauzei
2.    Concentrarea pe feedback-ul pacientului.
3.    Asigurarea ingrijirii plagilor locale
4.    Utilizarea terapiilor avansate atunci cand rana nu se vindeca in ritmul asteptat de medic.
Tratarea cauzei trebuie sa implice determinarea diagnosticului corect si initierea tratamentul adecvat pentru rana. Urmarirea feedback-ului de la pacient trebuie sa se concentreze asupra a ceea ce pacientul percepe ca invaliditate cauzata de durerea, si la dorinta de a primi tratament.
Ingrijirea locala a plagilor graviteaza in jurul celor trei piloni din practica de ingrijire: debridare, echilibru bacterian/ inflamatie prelungita, si echilibru umiditate.

Abordarea generala a durerii ranile cronice

Tratarea cauzei unei rani cronice poate implica indepartarea sursei problemei, de exemplu un ulcer venos poate fi redus cu terapie de compresie.
Preocuparile centrate pe pacient, durerea in rani cronice este o importanta preocupare pentru pacienti si personalul de asistenta medicala al clinicii Varicoline. Cea mai mare problema in timpul procesului de vindecare si conservare a membrelor pentru pacienti este durerea si calitatea vietii. Controlul durerii este de multe ori mai important pentru pacienti decat pentru medici.

Ingrijirea locala a plagilor cronice

Indepartare pansamentelor este de obicei procesul in care are loc cea mai dureroasa faza.
Produsele folosite sunt cele mai susceptibile pentru provocarea durerilor si traumatismelor, prin indepartarea tifonului se creeaza cele mai frecvente dureri. Produsele noi, cum ar fi pansamente din silicon moale, hidrogeluri si alginati sunt mai putin susceptibile de a provoca durere.

Debridarea (indepartarea tesutului mort) plagilor cronice

Debridarea se poate realiza prin metode chirurgicale, autolitice, enzimatice, si / sau mijloace mecanice. O serie de factori intra in joc atunci cand se alege metoda debridarii.
Fiecare metoda poate avea un impact negativ sau pozitiv asupra ranilor. Regimul de debridare (de ex chirurgical si mecanice) mai agresive au un potential mai mare pentru durere. Interventii non-farmacologice sunt, de asemenea, importante pentru debridare.
Aceste interventii includ pozitionarea corespunzatoare inainte de procedura si crearea unui mediu relaxant pentru pacient, acesta trebuie asezat confortabil, trebuie sa aiba sentimentul ca poate controla procesul permitandui-se posibilitatea de a cere anumite pauze in timpul procesului.
La clinica Varicoline se trateaza toate tipurile de plagi cronice, fara operatie chirurgicala si fara internare. Clinica Varicoline este in Romania din 1997, in 14 orase din tara.
De-a lungul timpului , la Clinica Varicoline am tratat mii de pacienti, cazuri si afectiuni foarte variate cu rezultate remarcabile.