Ca si tehnicile chirurgicale traditionale, tehnicile interventionale radiologice au scopul de a vindeca problemele prin abordarea cauzei principale. Aceasta implica eliminarea refluxului si indepartarea venelor incompetente sau varicele inestetice de la suprafata.

Acest lucru  poate fi realizat cu interventii chirurgicale, prin inchiderea venelor superficiale afectate si a venelor mai mici care se ramifica din vena principala. Aceasta procedura medicala comuna, desi foarte de succes, pana de curand larg acceptata ca cel mai bun tratament disponibil, este departe de a fi perfecta. Din pacate provoaca unele complicatii prin anestezia generala si zilele de spitalizare care sunt necesare. Pot aparea echimoze, infectii, cicatrici, amorteala etc. De asemena, afectiunile varicoase pot recidiva.

Tehnicile radiologice interventionale elimina refluxul de sange si venele incompetente sau varicele superficiale, la fel ca o interventie chirurgicala, dar, toate acestea sunt executate sub ghidaj ecografic, se fac doar incizii mici, procedura se aplica in ambulatoriu, nu se ajunge la taieturi si cicatirici, nu este folosita anestezia generala. Tehnicile radiologice au rate excelente de succes si pacienti sunt satisfacuti, mai ales ca pot reveni rapid la locul de munca si alte activitati.

Principala diferenta intre tehnica minim invaziva si interventia chirurgicala clasica este ca, interventia chirurgicala presupune scoaterea venei superficiale (safena mare) si eliminarea completa in timp ce metodele noninvazive distrug vena afectata in totalitate fara a o scoate afara (in-situ). Rezultatul este acelasi, dar eliminarea venei poate fi realizata mult mai usor decat indepartarea ei prin chirurgia clasica.

Tehnicile non-invazive se bazeaza pe trei metode principale de eliminare a venei varicoase: cu laser endovenos, ablatie si scleroterapie.

Pentru venele mari, scleropatia este mai putin potrivita, cu exceptia venelor mari reziduale.

Procedurile cu laser endovenos si abaltie se bazeaza pe cartografierea precisa a anatomiei si fluxului de sange si utilizarea ghidajului ecografic in timpul procedurii (detalii aici).

Ce se intampla dupa un tratament varice ?

Pe parcursul urmatoarelor cateva saptamani de la interventie, este posibil sa apara unele modificari pentru ca vena se micsoreaza. Pot aparea unele vanatai, dar acestea nu vor fi severe. Va trebuii sa veniti la evaluarea medicala, dupa 4-6 saptamani. Verificarea este facuta pentru a se vedea daca vena principala este blocat asa cum este prevazut. Daca exista inca varice ramase acestea sunt adesea mici si asimptomatice, dar daca sunt inestetice, generand reflux, aceste vene pot fi ablate, pur si simplu acestea sunt injectate cu un scleerozant sub anestezie locala. Aveti nevoie de ciorapi de compresie timp de doua saptamani, in urma unui astfel de tratament.

Riscuri pentru tratament varice

Foarte putine complicatii au fost descrise, dar este important sa retineti ca aceste tehnici sunt relativ noi si ca atare nu toate potentialele complicatii au iesit la lumina. Potentiale probleme includ, tromboza venoasa profunda, traume venoase profunde, arsuri ale pielii, leziuni nervoase si leziuni oculare cu laser. In practica, acestea sunt foarte rare sau nu au mai fost inca raportate.