Coordonator Medical On Group

Şef Clinică Chirurgie, Spitalul Clinic “Sf. Maria”

Medic primar chirurg, Doctor în ştiinţe medicale.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”

COMPETENŢE:

1. Medic primar chirurgie generală
2. Chirurgie laparoscopică
3. Chirurgie oncologică
4. Chirurgie esofagiană
Născut pe data de 10 octombrie 1952 în Com. Vărbilău, Jud. Prahova.
1971 – 1977 – Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti
1983 – 1990 – medic specialist chirurg şi asistent universitar titular.
1990 – 1994 – Doctorand în specialitatea Chirurgie Generală
1991 – Primariat în Chirurgie generală
Din 1993 şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic “Sf.Maria”
12 aprilie 2000 – Profesor universitar al Facultăţii de Medicină
Membru, secretar pe ţară din 1991 şi Preşedinte al Filialei Bucureşti al Societăţii Române de Chirurgie din ianuarie 2002.
Membru al Eurosurgery (1991).
Membru al ISDE (International Society of the Diseases of the Esophagus).
Membru al European Digestive Surgery (1995).
Membru al Societăţii Române de Gastroenterologie.
Competenţă în Chirurgia laparoscopică.

Specializări şi burse (cu atestare):

– 1995 – Curs de iniţiere în Chirurgia laparoscopică – Spitalul Clinic “Sf.Ioan” – Bucureşti.
– 1997 – Cura laparoscopică a bolii de reflux gastroesofagian – Sp.Cl.”Sf.Ioan”-Bucureşti, cu prof.dr. G. Lepsien de la Universitatea Göttingen din Germania.

În străinătate: Strasbourg, Franţa, Institutul de Cercetări contra Cancerului Digestiv (IRCAD), Institutul de Telechirurgie (EITS):
– 1998 – Curs intensiv de chirurgie laparoscopică.
– 1999 – Curs avansat de Chirurgie laparoscopică colo-rectală.
– 1999 – Curs avansat de Chirurgie hepato-bilio-pancreatică.

Cărţi – monografii – cursuri – tratate

1. S.Constantinoiu – “Gastrita şi esofagita de reflux postoperator” – Ed.Daniel T, 1995.
2. S.Constantinoiu – “Cancerul esofagian” – în “Patologie chirurgicală pentru admitere în rezidenţiat” – vol.I, Editor: prof.dr.N.Angelescu, Ed.Celsius, Bucureşti, 1997.
3. S.Constantinoiu, Ioan Nicolae Mateş, Adrian Miron, Bogdan Voiculescu – “Icterul litiazic” – Ed. “Regina din Arcadia”, Bucureşti, 1998.
4. S.Constantinoiu – “Actualităţi în chirurgia cancerului esofagian” – în “Actualităţi în chirurgie” sub redacţia Prof.dr.Corneliu Dragomirescu şi Prof.dr.Irinel Popescu, Ed.Celsius, Bucureşti, 1998.
5. S.Constantinoiu – “Patologie chirurgicală” – curs pentru studenţi, Ed.Universitară “Carol Davila”, Bucureşti, 2000.
6. S.Constantinoiu – “Patologia chirurgicală a esofagului şi a joncţiunii eso-gastrice” – în “Chirurgie generală”- Curs pentru studenţii anilor IV şi V, sub redacţia prof.dr.N.Angelescu şi prof.dr.P.Andronescu, Ed.Medicală, Bucureşti, 2000.
7. S.Constantinoiu – “Istoricul chirurgiei mondiale”, “Herniile hiatale” şi cu I.N.Mateş – “Patologia tumorală a esofagului” în Tratat de Chirurgie generală- sub redacţia prof.dr.N.Angelescu, Ed.Medicală, Bucureşti, 2001 (în curs de apariţie).
8. S.Constantinoiu – “Cancerul esofagian” – în “Patologie chirurgicală pentru admitere în rezidenţiat” – vol.I, Ediţia a II-a, sub redacţia Prof.dr.N.Angelescu, Bucureşti, 2001.
9. S.M.Constantinoiu, I.N.Mateş, P.Voulgaris– “Obstructive Calculous Jaundice” – Beta medical arts, Athens- Greece, 2001.

Brevete de invenţii la OSIM

S.Constantinoiu, P.Papahagi, D.Cochior – “Procedeu de obţinere a unui fir chirurgical monofilament şi metoda de utilizare a acestuia în suturi chirurgicale”.
S.Constantinoiu, P.Papahagi, D.Peţa, D.Cochior – “Procedeu chirurgical de tratament al cancerului mamar”.

Organizator al cursului postuniversitar “Actualităţi în chirurgia esofagului şi a joncţiunii eso-gastrice” 1998 şi 1999 – Clinica Chirurgie, Sp.Cl.”Sf.Maria”.

Idei şi elemente originale ale activităţii chirurgicale şi publicistice

Una din perioadele cele mai prolifice din punct de vedere profesional şi ştiinţific a fost cea a internatului în grupa specialităţilor chirurgicale, între 1 nov. 1976 – 1 dec. 1979, desfăşârundu-şi 4 stagii de chirurgie generală sub îndrumarea unui mare chirurg al vremii, prof.dr.doc.Pavel Simici (al cărui elev se consideră), unul de obstetrică-ginecologie sub îndrumarea altui profesionist de excepţie (prof.dr.doc.Dan Alessandrescu) şi unul de chirurgie şi anestezie-terapie intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă.
De la profesorul Simici a deprins o bună indicaţie operatorie adecvată fiecărui caz, o tehnică chirurgicală desăvârşită, atraumatică şi exsangă, cu menajarea ţesuturilor şi organelor operate, precum şi o indicaţie judicioasă în reintervenţiile chirurgicale.
Debutul activităţii publicistice medicale datează încă din 1977, când, sub îndrumarea profesorului Simici publică o nouă tehnică în tratamentul sinusului pilonidal sacro-coccigian şi rezultatele într-o serie de peste 100 de cazuri; consideraţii asupra tumorilor intestinale, fiind totodată şi printre promotorii tehnicilor de mamectomie radicală modificată (tip Patey şi Madden, cu conservarea muşchilor pectorali) în ţara noastră.
În urma concursului de admitere în învăţământul superior din decembrie 1979 este admis ca asistent stagiar (preparator) în Clinica Chirurgie Generală a Spitalului Clinic “Griviţa” (actual “Sf.Maria”) unde-şi desfăşoară activitatea chirurgicală, didactică şi ştiinţifică neîntrerupt, până în prezent, fiind promovat în 1982 medic specialist chirurg şi asistent universitar titular; în anul 1991 (după 12 ani de întrerupere datorat fostului regim politic) se reia concursul de primariat, fiind clasat primul pe ţară cu media generală 10. Între 1990-1994 este doctorand al profesorului Dan Rădulescu, şeful Clinicii Chirurgie din Spitalul “Dr.I.Cantacuzino” având tema de cercetare “Gastrita şi esofagita de reflux postoperator”, lucrare finalizată şi susţinută în anul 1994 şi valorificată prin apariţia unei inedite monografii, cu o prefaţă elogioasă semnată de prof.dr.Dan Rădulescu.
A fost prima dintr-un număr de 9 cărţi, tratate sau monografii unde este singur autor sau autor principal.
În anul 1992 este promovat prin concurs şef de lucrări în aceeaşi clinică, în anul 1996 conferenţiar iar din 2000 profesor, şi din anul 2002 încredinţându-i-se şi conducerea de lucrări de doctorat.
A publicat atât ca singur autor, autor principal sau coautor în reviste de notorietate din ţară sau străinătate un număr de 90 de lucrări ştiinţifice din cele 200 de comunicări prezentate la şedinţele Societăţii Române de Chirurgie şi Gastroenterologie, Simpozioame şi Congrese din ţară şi străinătate, precum şi la Congresele Eurosurgery şi IASG (IGSC) de la Roma, Atena, Budapesta, Istanbul, Iraklion-Creta, ICAAC-San Diego, U.S.A., etc.
Tematica abordată a fost variată, predominând domeniul chirurgiei esofagiene şi eso-gastrice, dar şi din domeniul chirurgiei gastro-duodenale, a intestinului subţire, a colonului şi rectului, a ficatului şi căilor biliare extrahepatice, a pancreasului, hemoragiilor digestive superioare, a glandei mamare, tiroidei, peretelui abdominal.
A fost primul chirurg din România care a publicat rezultatele unor cercetări asupra unor boli rare (comunicări prezentate unele şi în străinătate): fibromatoza abdominală familială, hipertrofia adipoasă cervico-dorsală Madelung sau sindromul Launois-Bensaude, poliartrită paraneoplazică în cancerul gastric, litiaza biliară şi cancerul colo-rectal, etc.
Este un specialist recunoscut în domeniul foarte dificil al chirurgiei esofagiene şi eso-gastrice, în toate manualele şi tratatele de specialitate apărute în ultima vreme pentru studenţi, admiterea în rezidenţiat, Actualităţi în Chirurgie sau Tratatul de Chirurgie apărut în anul 2001 sub redacţia prof.dr.N.Angelescu, capitolele de Patologie şi chirurgie esofagiană purtând semnătura sa. A abordat cu curaj şi foarte bune rezultate reconstrucţia esofagiană după esofagectomia pentru cancer, fiind un promotor al reconstrucţiei cu întregul stomac mobilizat după decolare duodeno-pancreatică şi adus prin mediastinul posterior la gât cu anastomoză esofago-gastrică cervicală precum şi al reconstrucţiei esofagiene sau a by-pass-ului esofagian cu colon stâng anizoperistaltic adus în regiunea cervicală pe cale pre- dar mai ales retrosternală şi al anastomozei eso-colice sau faringo-colice în aceeaşi şedinţă operatorie. De asemenea este unul din promotorii anastomozelor înalte ale grefonului colic cu faringele, latero-laterale, fie în patul osului hioid după ablaţia sa, fie pe cale transhioglotică, cu menajarea nervului hipoglos. Rezultatele estetice şi funcţionale pe o experienţă de peste 150 de cazuri sunt foarte bune, fiind şi cel care a preconizat “vizitarea” endoscopică a anastomozelor cervicale, atât faringo-gastrice sau colice cât şi eso-gastrice sau eso-colice cervicale. Are, de asemenea, o bună experienţă în domeniul chirurgiei diverticulilor cervicali esofago-gastrici tip Zencker, a chirurgiei corpilor străini esofagieni, a acalaziei cardiei şi a peste 250 de operaţii pentru hernie hiatală, atât pe cale clasică, cât şi, mai nou, laparoscopică. A descris şi publicat o tehnică originală de faringotomie transversală pentru anastomozele cu grefonul colic, precum şi anastomozele cervicale înalte, cu fire monostrat cu resorbţie lentă, care nu produc stenoze, fistule şi granuloame de fir.
În domeniul chirurgiei gastrice are o experienţă unică în cadrul tulburărilor de stomac operat, mai ales în cadrul gastritei şi esofagitei alcaline, de reflux postoperator, utilizând rezecţia gastrică şi ansa în “Y” tip Roux sub protecţia vagotomiei, publicând în ţară şi străinătate studii şi despre patologia ansei Roux (Roux-Y-stasis syndrome).
În chirurgia rezecţională a intestinului subţire şi a colonului a utilizat un tip original de sutură digestivă cu fir monostrat extramucos, dar cu afrontarea şi înfundarea mucoasei digestive. În chirurgia rectului a militat pentru o chirurgie funcţională practicând în cancerele rectale fie rezecţia recto-sigmoidiană pe cale anterioară fie rezecţia de rect cu coborârea ansei colice şi menajarea aparatului sfincterian.
Preocupările din sfera chirurgiei clasice şi laparoscopice a căilor biliare extrahepatice s-au materializat prin apariţia monografiei “Icterul litiazic”, în 1998 în Editura “Regina din Arcadia” (coautori: dr.I.N.Mateş, dr.A.Miron, dr.B.Voiculescu), cu o prefaţă elogioasă semnată de prof.dr.Petre Dorin Andronescu, prima monografie din literatura românească care abordează exhaustiv această problematică. Din acelaşi domeniu, în anul 2000 apare la Atena, Grecia, în prestigioasa editură “Beta Medical Arts” monografia în limba engleză “Obstructive Calculuous Jaundice”(autori: prof.dr.S.Constantinoiu, dr.I.N.Mateş, dr.P.Voulgaris), carte prezentată la expoziţia de carte medicală de la Hamburg, 2001, cu toată iconografia şi desenele de tehnică chirurgicală originale.
Mai cităm preocupări deosebite pentru chirurgia cancerului mamar materializate printr-o metodă recunoscută de mamectomie radicală modificată cunoscută sub numele de tehnica “Griviţa” (brevet de invenţie nr. 116.943/ 2001, înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci – OSIM). Tehnica este originală, a fost prezentată în ţară şi la Congresul Eurochirurgiei de la Roma din 1996 şi constă într-o mamectomie radicală care conservă marele şi micul pectoral, dar pentru a uşura fasciectomia şi limfadenectomia axilară se dezinseră tendonul pectoralului mare de pe culisa bicipitală şi tendonul pectoralului mic de pe procesul coracoid al scapulei, la sfârşitul operaţiei aceste tendoame se reinserează, cu menajarea nervilor muşchilor pectorali, păstrându-se astfel funcţia de ecran a pectoralilor pentru o eventuală iradiere postoperatorie, prevenind radiodistrofia pulmonară sau osteocondrita radică.
Mai menţionăm şi cercetări în domeniul cicatrizării plăgilor parietale abdominale precum şi în ceea ce priveşte tehnica de sutură a laparotomiilor cu fire monofilament şi modalitatea de rezolvare a eventraţiilor cu sau fără plasă de polipropilenă, fixată cu fir de relon monofilament de relon, cercetări finalizate în obiectul invenţiei “Procedeu de obţinere a unui fir utilizat în suturi chirurgicale”, brevetată la OSIM cu nr. 116.165/ 2000.